Masakan - Ayam

Share

Lama tak buat Ayam pandan ni, sesekali buat tu memang sedaplah, semerbak je baunya, tapi warna daun pandan tu, abaikan je ye, ros guna daun pandan yang dah lama frozen dalam peti ais tu, jadinya bila digoreng makin lah tak lawa daun pandan tu, hihi, takpelah yang penting aromanya. Sumber resepi dari blog Che `Iza, terima kasih ya kak, berkongsi resepi ayam pandan yang sedap ni, mesti ade siaran ulangan nye nanti ni. : )

Bahan-bahannya- Copy n paste dari Blog Che` Iza, terima kasih sekali lagi ya kak, izinkan ros kongsikan di sini ya.

1/2 ekor ayam (1kg) - ( ros guna  bahagian peha boneless)
3 biji bawang merah -  (ros ganti dgn bwg besar)
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit ( ros ganti dgn serbuk kunyit)
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 sk ketumbar
1 sk jintan manis
15 biji cili padi ( pedas ikut suka ) den ganti ngan 2sb lada boh ( ros ganti dgn cili kisar)
2 sb santan pekat (optional) -( ros tak letak santan)
1 sb madu
garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa ( ros tak letak ajinomoto)
daun pandan

Cara-cara

1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.

2. Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.

3. Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.

4. Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas.

5. Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.

6. Potong lebihan hujung daun supaya kemas.

7.Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana.

( ros perap dua jam ayam pandan ni sebelum di bungkus dan digoreng, tapi kalau nak terus goreng pun takpe, cumanya kalau perap tu lagi mersa lah ramuanye)

tengok tu suke-suke je ros balut ayam pandan ni, hihi, janji terbungkus : )

Nota: Kalau tak nak garing sangat pun boleh, kira nya kita agak-agaklah masa menggoreng tu, ros suke garing-garing sikit, tu yang nampak perang sikit tu. Makan dengan nasi panas memang sesuailah, lagi-lagi kalau nasi guna beras wangi jasmine, makan sure bertambah punye.

Share

 

Comments  

 
0 #8 azura maidin 2013-12-11 11:29
tgah cr..nk bt..tp daun pandan x g ambil lg..klu bt hr ni xsempat nk perap..skrg pun dh 11.30pg..hihihi..bru nk cr resepi..tq kongsi resipi..kasihmamaaqil4.blogspot.com
Quote
 
 
-1 #7 2011-08-27 21:14
mmg gmarkan masakan???
Quote
 
 
-1 #6 2011-01-07 13:10
Quoting Kak Aminah:
Macam mana Ros simpan daun pandan tu supaya tahan lama dalam freezer? Balut dengan kertas dan masuk dalam bag plastik dulu ke?

salam kak, sori ya lambat balas, saya selalu nye buat cam ni, daun pandan tu, saya balut dgn kertas suratkhabar lembap dan pastu bungkus dengan plastic, letak terus dalam peti ais sejuk beku
Quote
 
 
0 #5 2011-01-03 18:12
Macam mana Ros simpan daun pandan tu supaya tahan lama dalam freezer? Balut dengan kertas dan masuk dalam bag plastik dulu ke?
Quote
 
 
+1 #4 2010-03-25 08:26
Quoting menn:
ymmmy...mau try jugak lahh..selalu cari kalu time bazar ramadhan jek..hari biase xde..
uuuu..dapnyer...

try menn senang je tu, kt mesia byk daun pandan kan, kakros guna frozen nye je tau, tak sedap sgt uwaaaaa
Quote
 
 
0 #3 2010-03-24 18:42
ymmmy...mau try jugak lahh..selalu cari kalu time bazar ramadhan jek..hari biase xde..
uuuu..dapnyer...
Quote
 
 
0 #2 2010-03-24 12:23
Quoting Kak Watie:
Wah bau semerbak ni sampai Penang...pandan tu bau jauh tau!

huhu kak watie, sampai penang ye baunye hihi..suke suke...kak watie guna daun pandan freseh mesti lagi best aromanye tu kak, ros guna yang frozen, warna pun tak cantik sgt...
Quote
 
 
0 #1 2010-03-24 11:35
Wah bau semerbak ni sampai Penang...pandan tu bau jauh tau!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh