Masakan - Daging

Share

Ni Menu kami semalam, ros masak sekali je, itu lah lauk lunch itulah dinner, rempah opor ni memang ade je stok kat dalam almari tu, ros gandingkan opor daging ni dengan acar timun dan papedem, tidak lupa juga pelengkap menu semalam tembikai kuning, orang ganu panggil timun cina...di bawah ni ade resepinye ya : )

Bahan-bahanya

350 gram daging boneless ( nak guna daging yang ade tulang pun boleh)
1/4 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu besar serbuk rempah opor
1 cawan santanĀ  pekat
sedikit garam
1 batang kulit kayu manis
5 tangkai cili kering
1 sudu besar kerisik
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

( ros masak opor daging ni guna pressure cooker, masak 20 minit je, terus daging lembut dan empuk, memang baguslah kalau masak daging beku guna pressure cooker ni, jimat masa dan jimat gas)

- gambar di atas adalah rempah opor Pahang dan rempah opor dari Pasar Payang Terengganu yang ros gunakan. Ros akan gunakan salah satu rempah di atas ni bila memasak opor daging.

Caranya

1. Potong daging sederhana bentuk kiub, saiz agak-agak je, blender bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dan jintan manis. Panaskan api dan tumis kulit kayu manis dan bunga lawang serta bahan yang telah dikisar tadi.

2. Setelah naik bau, rempah opor jadikan pes dan curah dalam periuk, kacau sebati, kemudian masukkan daging dan satu cawan air.

3.Akhir sekali masukkan santan dan kerisik. Masak sehingga daging empuk dan kuah pecah minyak serta menjadi pekat, sesuaikan rasa, masukkan garam. Siap untuk dihidangkan. Senang, sedap dan menyelerakan. Selamat Mencuba.

- jika tiada rempah opor, boleh refer resepi Daging Masak Rempah di SINI, rasa pun lebih kurang same je, sedap dimakan bersama nasi putih, nasi beriani atau nasi minyak. : )

papedem ni elok je kembangnya bila digoreng, pemberian dari kakyan..arigato

Opor DagingĀ  yang baru siap dimasak

acar timun - ros guna jus lemon sebagai pengganti cuka

tembikai kuning aka timun cina

Nota: Jika mahu warna kuah opor daging lebih gelap, boleh masukkan 1 sudu besar kicap manis, dan kalau mahu masukkan beberapa biji kentang pun boleh ikutlah selera masing-masing ya.

Share

 

Comments  

 
0 #6 nadia 2012-09-03 14:58
klu masak opor nie pakai ayam blh tak
Quote
 
 
0 #5 nurul balqis 2012-08-05 14:20
salam ,
macam mana nak buat rempah opor daging
Quote
 
 
0 #4 2011-08-10 15:31
semalam tgk rancangan kat tv9. cara2 buat opor daging. tgk mcm sedap ja...so cari ler resepi. nak cuba buat....terima kasih ros sbb bg resepi.saya sukak...saya sukak
Quote
 
 
+1 #3 2011-02-19 20:04
wajib ke guna rempah opor untuk masak opor dging ?
kt mane ryna leh dptkn rempah tu ?
Quote
 
 
0 #2 2010-05-21 19:46
Quoting nurindah:
salam ros,
ala ros, kena guna rempah opor ya..aishh..terliur mata kak ni.
heheh..kita panggil tembikai merah tupun, timun cina gak.. tumpang papedum tu tau. akak suka kembang2 gitu :D

ooo akak panggil tembikai merah timun cina gak yeheehehe, ros kawin ngan org ganu baru tau, ni nama lain dia timun cina hehehe, papedem tu semua suke, klu goreng mmg byk2lah
Quote
 
 
0 #1 2010-05-21 12:49
salam ros,
ala ros, kena guna rempah opor ya..aishh..terliur mata kak ni.
heheh..kita panggil tembikai merah tupun, timun cina gak.. tumpang papedum tu tau. akak suka kembang2 gitu
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh