Masakan - Ikan

Share

Assalammualaikum WBT dan selamat Petang semua, Ros suke sangat makan ikan masin kurau bila dimasak lemak cili padi, tapi stok ikan kurau kat rumah ni dah lama habis, tinggal ikan masin sepat je ade 3 ekor, ade pulak nenas terus teringin nak makan, walaupun rasa lagi sedap guna ikan kurau, tapi nak buat macam mana kan, kat Jepun ni mane ade jual ikan masin tu, janji ade rasa sikit pun jadilah, berselera je ros makan, cukup rasa masin, manis masam nenas tu, resepi same je dengan masak lemak cili padi yang lain, tanpa pengunaan bawang, pure resepi dari Nogori Sembilan. : )

Bahan-bahanye
3 ekor ikan masin sepat- di potong 2 - ( guna ikan masin kurau lagi sedap)
1/4 biji nenas - dipotong nipis
1 batang serai - dibelah dua ataupun dititik
6-8 biji cili padi ( kalau nak pedas boleh ditambah)
1 cawan santan+1 cawan air
1 keping asam gelugor
sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk
garam

caranya
1. Kisar halus ataupun tumbuk cili padi bersama kunyit hidup hingga hancur, kemudian curahkan ke dalam periuk dan masukkan serai yang telah dititik tadi, kacau sebentar.

2.Selepas itu masukkan 1 cawan santan, dan 1 cawan air, masa ni guna api perlahan, dan kacau selalu, setelah kuah agak mendidih baru masukkan nenas dan asam gelugor, setelah nenas agak layu, masukkan pula ikan masin sepat, sesuaikan rasa, masukkan sedkit garam.

3. Masak sehinga kuah pecah minyak dan tutup api, sedia untuk dihidangkan panas-panas, selamat mencuba.

sedap juga bila ikan masin sepat ni dibuat gulai...

makin tambah sedap bila ade nenas ni, cukup rasa masam manis nya

menu sampingan, ayam masak merah bersama kacang peas

Nota: Kalau nak tukar ikan masin dan nenas tu pada ayam dan nangka muda pun boleh, cara masak nye same je,  kalau kat rumah ros di nogori tu, kami panggil masak lomak cili padi ni gulai.

Share

 

Comments  

 
0 #14 2011-05-26 10:59
Salam Ros

Sheila minta izin pinjam gambar ye...
Quote
 
 
0 #13 2011-05-26 10:58
Salam Ros,

Sheila pinjam gambar ye.
Quote
 
 
+1 #12 2010-12-16 15:30
Quoting mas:
salam ros, terliurnya tengok masak lemak tu...ayam masak merah pun nampak sedapp sangat...

kombinasi lemak tu kak, hahahaha, lemak tu pejam mata jab kan kak, janji sodap heheeee
Quote
 
 
0 #11 2010-12-16 15:30
Quoting fiza:
terliur nya ros.. nie kita dtg bawak nasi putih

buleh buleh, jom kita bersila same2...sedap ni, nasi tambah ade bwk lagi tak? heheee
Quote
 
 
0 #10 2010-12-16 15:29
Quoting Nurindah:
Salam Ros,
aduh... akak baru makan ikan kembung masin goreng malam tadi. Nengok nenas, lagi teringat santan takde. Sungguh sedap gulai nenas ikan sepat tu, Ros! :lol:

salam kak nur, nenas mmg menjadi pujaan hati ros ..buat gulai lagi sedap kan kak hheeee
Quote
 
 
0 #9 2010-12-16 15:27
Quoting anim:
salam ros,sedapnya gulai ikan masin..org n9 kalau gulai cili api memang selalunya kami masak ikan masin sepat ni dgn nenas..
isshh..masa akak type ni..menjejeh2 dah terliur...heheh

salam anim kt nogori femes kan lauk ni,ros pun suke tau heheeee
Quote
 
 
0 #8 2010-12-16 15:26
Quoting yat maria:
salam ros...ishhhh sedapnyer tu sepat lemak..akak suker but then sini 1 orang pun tak nak makan kalo akka masak, thats why sesekali nampak lauk nih..jejes2 nak rasa :)

salam kak yat, jejes air liur ye, hehehe, buat lah kak, biar pun sikit buat rasa heheehehe, klu dekat ni leh bagi akak sikit
Quote
 
 
0 #7 2010-12-16 15:26
Quoting tiha:
memang sedap kalu masak ada nenas..masam manis dia tu mabeles :-)

sedap kan nenas tu bila buat gulai, ros pun suke heheeee
Quote
 
 
0 #6 2010-12-13 17:07
salam ros, terliurnya tengok masak lemak tu...ayam masak merah pun nampak sedapp sangat...
Quote
 
 
0 #5 2010-12-13 08:33
terliur nya ros.. nie kita dtg bawak nasi putih
Quote
 
 
0 #4 2010-12-13 07:42
Salam Ros,
aduh... akak baru makan ikan kembung masin goreng malam tadi. Nengok nenas, lagi teringat santan takde. Sungguh sedap gulai nenas ikan sepat tu, Ros!
Quote
 
 
0 #3 2010-12-12 21:12
salam ros,sedapnya gulai ikan masin..org n9 kalau gulai cili api memang selalunya kami masak ikan masin sepat ni dgn nenas..
isshh..masa akak type ni..menjejeh2 dah terliur...heheh
Quote
 
 
0 #2 2010-12-12 14:39
salam ros...ishhhh sedapnyer tu sepat lemak..akak suker but then sini 1 orang pun tak nak makan kalo akka masak, thats why sesekali nampak lauk nih..jejes2 nak rasa :)
Quote
 
 
0 #1 2010-12-12 13:53
memang sedap kalu masak ada nenas..masam manis dia tu mabeles
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh