Blog - Jalan-jalan

Share

Di bawah ni gambar kami ke Enakyo Gifu tempoh hari, seronok sangat sebab dapat naik boat dan menikmati permandangan musim luruh sepanjang sungai Kiso-gawa dan Nakatsu-gawa, landskap hutan jepun yang semulajadi cantik dengan himpunan batu-batu besar yang berusia ribuan tahun lamanya.

Sepanjang jalan ke jeti untuk menaiki bot ni, ade kedai-kedai kecil menjual cenderahati dan barang-barang tembikar, rambang mata jugak ros nak memilih, sebabnye semuanya lawa-lawa dan mempunyai nilai seni yang tesendiri, hasil tembikar dan pinggan mangkuk di sini semuanya di buat menggunakan tangan tanpa bantuan mesin. Gifu memang terkenal dengan hasil tembikar nya, daun momiji (maple) pun dah merah, tu yang buat permandangan lagi cantik tu. Di bawah ni ade beberapa gambar yang sempat ros snap untuk dikongsi bersama kawan-kawan di luar sana, jom jamu mata..: )

Nak tahu lebih lanjut boleh clik SINI dalam bahasa jepun dan SINI dalam English.

pokok yang daun nye telah kekuningan...

merah menyala daun momiji ni

pokok momiji di tepi sungai

time kami pergi Enakyou ni, memang momiji tengah masak dah

daun momiji yang cantik merah

amik gambar banyak-banyak buat kenangan

daun kuning ni pun jadi mangsa tembakan hahahahah

Anas tengah tunggu bot, mane ni Ummi, bot tak sampai-sampai pun..-by Anas..

bot sampai dah tu...

dalam bot dah ni...masa yang diberi lebih kurang 40minit

jambatan merah yang merentasi sungai

permandangan indah dari dalam bot

bergoyang-goyang bot ni, klu lagi lama, maun mabuk gak ni hehehehe

musim luruh di Jepun, Oren Merah Mata hitam ku...

abang, pegang Wazhif ya...Ummi nak menembak lagi ni...

tak jemu mata memandang

masa round dah tamat, amik gambar bot jab

Anas jadi penjual ikan masin...tu ikan Ayu  yang tengah dikeringkan

Ikan Ayu, jual jual...sepaket 2 ekor....pilih pilih...

tempat jual tembikar...SALE...SALE...

rambang mata jab....mane satu nak pilih ni????...

semua cantik-cantik belaka...nak angkut semua buleh????

dah siap shopping, dan penat jalan-jalan, abang ajak balik...balik...: )

Nota: Gambar di Mie dan Gambar Beraya di Gifu akan di update kemudian, : ) , sekarang ni ade tetamu yang tumpang bermalam di rumah, nanti ade masa lagi ros letak ya.

Share

 

Comments  

 
0 #14 2010-11-26 14:59
Quoting K.NaNi:
salam ros....
cantekkkkkknye... nampak ros letak gambar permandangan.. akak pun letak gak ler gambar permandangan kat kampung akak tu.. kehkehkeh.. tak mau ketinggalan.. kasi tempek sini tunjuk sama ros... hehehehe

gambar kt kampung lagi sedap mata mmandang kan kak, nnt ros tgk ya
Quote
 
 
0 #13 2010-11-26 14:58
Quoting messy mummy:
salam ros,

sebenar duk menjengah blog lama ros, 'mencuri resepi'. baca2 yang lain baru realize ros dah ada domain sendiri. apa2 pun, nak terus menjenguk lah.. kot2 bleh gak menumpang tengok experience ros kat sane n guna pakai resepi ros have a great day!

sila sila guna je resepi ros, tu lah coretan sdikit sebanyak bila bergelar perantau ni, domain sendiri ni senang sikit nak manage....trima kasih ya slalu jenguk JMC
Quote
 
 
0 #12 2010-11-26 14:57
Quoting sue:
Salam ros..
Indah2nya lah pemandangan tu kan.. :lol:

indah permandangan utk dijadikan memori akan datang
Quote
 
 
0 #11 2010-11-26 14:57
Quoting anim:
alhamdulillah dapat gak numpang tengok pemandangan yang cantik ciptaan Allah dari sini..nanti upload gambar lagi ya

nnt ros upload lagi ya, klu ade gambar cantik2 lagi.... subhanallah, indah ciptaan tuhan
Quote
 
 
0 #10 2010-11-26 14:56
Quoting MaDiHaA:
salam ros..
masyaAllah.. tersangatlah cantiknya pemandangan musim luruh di sana... terpegun akak dibuatnya.. daun momiji tu sgt2 cantik warna merahnya....

salam kak madihaa, daun momiji tu mmg sgt cantik kak, ros rasa nak petik je bwk balik heehehehe
Quote
 
 
0 #9 2010-11-26 14:55
Quoting nurbaytie kamisan:
salam kak ros...errr...kurang pasti tp sy rase lg molek bahasakan akak...saya new reader blog akak. suke sgt resepi-resepi yang akak buat. rajen betol akak ni. tapi saya belum berpeluang cuba lagi. IA nnt blk cuti sem saya nak cuba...
keep up the good work...sy masih baru dlm dunia blog ni. IA mahu ke hadapan lagi... :-)

salam nurbaytie, rajen sbb kakros suke makan, anak2 pun suke makan hehehe, sila2 amik je resepi mane yang berkenan, nnt cuti try ya, seronok bila masak ni, pastu ade org nak makan heehhe, slmt dtg ke dunia blog ya
Quote
 
 
0 #8 2010-11-26 14:54
Quoting mas:
:D ros....cantiknya gambar2 tu, k.mas suka tengok...

saje amik kak, kongsikan, buat kenangan utk ros nnt jugak
Quote
 
 
0 #7 2010-11-25 10:11
salam ros....
cantekkkkkknye... nampak ros letak gambar permandangan.. akak pun letak gak ler gambar permandangan kat kampung akak tu.. kehkehkeh.. tak mau ketinggalan.. kasi tempek sini tunjuk sama ros... hehehehe
Quote
 
 
0 #6 2010-11-25 08:23
salam ros,

sebenar duk menjengah blog lama ros, 'mencuri resepi'. baca2 yang lain baru realize ros dah ada domain sendiri. apa2 pun, nak terus menjenguk lah.. kot2 bleh gak menumpang tengok experience ros kat sane n guna pakai resepi ros have a great day!
Quote
 
 
0 #5 2010-11-24 17:45
Salam ros..
Indah2nya lah pemandangan tu kan..
Quote
 
 
0 #4 2010-11-24 12:21
alhamdulillah dapat gak numpang tengok pemandangan yang cantik ciptaan Allah dari sini..nanti upload gambar lagi ya
Quote
 
 
0 #3 2010-11-23 13:50
salam ros..
masyaAllah.. tersangatlah cantiknya pemandangan musim luruh di sana... terpegun akak dibuatnya.. daun momiji tu sgt2 cantik warna merahnya....
Quote
 
 
0 #2 2010-11-23 09:57
salam kak ros...errr...kurang pasti tp sy rase lg molek bahasakan akak...saya new reader blog akak. suke sgt resepi-resepi yang akak buat. rajen betol akak ni. tapi saya belum berpeluang cuba lagi. IA nnt blk cuti sem saya nak cuba...
keep up the good work...sy masih baru dlm dunia blog ni. IA mahu ke hadapan lagi...
Quote
 
 
0 #1 2010-11-23 09:09
ros....cantiknya gambar2 tu, k.mas suka tengok...
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh