Informasi dan rujukan - Informasi dan rujukan

Share

ni tepung roti yang ros gunakan masa duduk jepun dulu

Assalammualaikum dan selamat petang semua, hari ni ros nak kongsikan dengan semua jenis-jenis tepung yang terdapat di pasaran, ros copy semua ni dari fotopages kak Hanieliza yang femes tu, pada Kak Lieza izinkan ros kongsikan di sin pula ya, buat tambah pengetahuan pada semua. Terima kasih ya kak atas infor yang berguna ini, pada yang nak copy dan paste dalam blog masing-masing pun boleh, dipersilakan.

Informasi dari Fotopages Kak Hanieliza...: )

TEPUNG SERBA GUNA
Tepung serba guna yang sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana lebih mudah didapati.

TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis. Tepung ini mempunyai tahap glutin yg tinggi.

TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk dibuat kuih pau dan seumpamanya.

TEPUNG GANDUM
Tepung gandum biasa yang banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya serupa dengan tepung serbaguna.

TEPUNG KRIMER
Krimer adalah seperti susu (berlemak tambahan) yang sering dibubuh ke dalam minuman seperti Nescafe atau teh. Boleh dibeli di dalam pek atau di dalam botol sebagai Non-Dairy Creamer. Yang dimaksudkan di sini, adalah tepung susu daripada jenama “Carnation”.

TEPUNG NAIK SENDIRI/SELF RAISING FLOUR
Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder / soda bicarbonate). Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika tiada, ayak 250 gm tepung gandum dengan 1 sudu makan (rata) serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.

TEPUNG SUPERFINE atau SOFT FLOUR
Superfine sama dengan flourcake flour.Tekstur Tepung ini halus,seperti self raising flour tapi tiada bahan penaik didalamnya seperti self raisingflour.Tepung nie dikotegeri dalam tepung low protien.

TEPUNG ROSE atau TEPUNG BISKUT
Rose Flour ada mengandungi bahan yg boleh merangupkan biskut tetapi anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika sukatan tepung jagung
itu tidak terlalu banyak. Biskut yg diperbuat dengan Rose Flour akan menjadi lebih rangup jika dibandingkan dengan biskut dari tepung gandum.Tepung Rose juga dikenali sebagai Tepung Top dan Tepung cookies.Elok kalau dibuat Biskut Almond London.

TEPUNG HONG KONG
Tepung Hong Kong juga dikenali sebagai Water Lily Flour, iaitu sejenis tepung yang sangat putih sering kali digunakan untuk membuat pau. Sesetengah kedai membekalkan peralatan kek atau biskut tidak menjual tepung jenis ini kerana ia mudah rosak (sama ada berkutu atau berkulat). Sebagai gantinya, gunakan tepung pau di dalam kotak (jenis Blue Key atau jenama lain yang bersamaan nilai-nilai protein di dalamnya) walaupun hasilnya mungkin tidak serupa tetapi rasanya tetap serupa.

TEPUNG PULUT
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (berwarna putih) dan diimpot dari negara jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik tepung beras jadi, jangan terkeliru. Dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang.
Tepung ini mengandungi 100% beras merah asli. Yang dimaksud dengan beras merah bukanlah beras itu berwarna merah, sebaliknya beras yang telah dibuang bahagian merah pada mata padinya. Selain kaya dengan vitamin E dan B serta mudah dicerna, pengidap penyakit kencing manis dan ibu mengandung, sesuai mengamalkannya.

TEPUNG WHOLEMEAL atau TEPUNG ATTA
Tepung gandum tulen yang mengandungi serat gandum yang tidak hancur. Tepung ini tidak boleh diayak dan jika digunakan, hasil roti atau muffin agak berat (heavy-textured).

TEPUNG HOEN KWEE
Tepung hoen kwee digunakan untuk buat kuih muih bagi sesetengah masyarakat. Namun di pasaran teoung jenis ini mempunyai pelbagai jebis warna pembungkusnya. Plastik berwarna oren mempunyai adunan tepung kekuningan (pastel yellow).
Manakala plastik hijau mengandungi adunan tepung kehijauan (pastel green) tetapi anda perlu mencampurkannya dengan jus pandan dan beberapa titik pewarna hijau untuk mendapatkan warna yang terang. Sementara plastik biru mengandungi adunan tepung putih. Gunakanlah mengikut kesesuaian anda.

TEPUNG KASTAD
Selain mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat. Anda boleh gantikan tepung kastad dengan tepung gandum jika suka. Bagaimanapun untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juga tepung gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah hasilnya.

TEPUNG UBI
Tepung kanji adalah teoung ubi kayu (lebih meliatkan adunan) namun bagi sesetengah tempat, biasa juga menggantikannya dengan tepung sagu (sago flour).

TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung fungsinya memang memekatkan walaupun agak berbeza dari penggunaan tepung ubi.


TEPUNG NAIK SENDIRI
Tepung naik sendiri adalah SELf-RAISING FLOUR atau ‘Flour with Added Raising Agent’. Tepung naik sendiri mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder and/or soda bicarbonate)

TEPUNG GLUTINOUS RICE
Glutinous rice flour ialah tepung pulut (putih) yg dijual di merata kedai (termasuk kedai mamak). Ia diimport dari Thailand. Plastik pembungkusnya hampir sama dengan paket rice flour (tepung beras), jadi, jangan terkeliru.

TEPUNG BERAS
Terdiri dari gluten-free, dibuat dari beras yang dimesin halus. Banyak digunakn dalam membuat kueh ttradisional [kueh apam, lapis, talam] dan juga sebagai bancuhan gorengan kueh, Juga untuk pembuatan bihun dan laksa.

TEPUNG SAGU
Terdiri dari tepung yang gluten-free. Dibuat dari bagian tengah pohon sagu.
Batang pokok sagu dikisarkan dan direndamkan supaya sagunya mendap. Mendapan ini dikeringkan dan dijadikan tepung. Selalunya digunakan dalam membuat bubur, lempeng, keropok.

TEPUNG KEK
Tepung kek atau cake flour tidak banyak bezanya dengan superfine flour (boleh dibeli di dalam kotak) tetapi, anda akan dapat hasil yg agak sama jika anda mengayak tepung gandum sebanyak 3 kali.

TEPUNG OPTIMA
Tepung Optima adalah sejenis tepung yang mengandungi gula di dalamnya.
Tepung Optima ini adalah tepung yang telah siap sedia untuk kita menyediakan Kek Sponge. Apa yang perlu kita buat adalah hanya masukkan telur, air mentega dan tepung optima. Pukul adunan itu semua dengan mixer sehingga adunana menjadi pekat dan likat. Kemudian ia sedia dibakar.

TEPUNG KACANG HIJAU
Selalu digunakan untuk membuat kueh koleh kacang dan kueh tepung gomak. Terhasil dari kacang hijau yg digorengkan tanpa minyak, kemudian dibuangkan kulitnya dan dikisarkan menjadi tepung. Banyak dijual di kedai dalam paket bewarna agak kekuningan. Tepung ni berbeza dari tepung hoen kwee [juga tepung kacang yg diimpot dari Indonesia untuk membuat kueh tako.

TEPUNG BISKUT MARIE
Sejenis tepung ygg selalu digunakan dalam pembuatan kek lapis. Ia terhasil daridapa biskut marie yg dikisar halus dan diayakkan. Ulangi mengisar sehingga betul-betul halus.

Ros tambah sikit

TEPUNG KANJI KENTANG- ros gunakan untuk memekatkan kuah dan tambah dua tiga sudu besar dalam adunan goreng pisang@goreng keledek atau tepung goreng ayam untuk membuatkanya lebih rangup dan tidak terlalu meresap minyak.

setahu ros tepung terigu sama dengan tepung berprotein tinggi- tepung terigu bahasa Indonesia.

Share

 

Comments  

 
0 #29 samsul kodri 2014-01-07 21:43
salm kak, lw buat kpripik pepaya t berapa berat nya geh
Quote
 
 
-1 #28 musza 2013-11-21 14:16
Nak tanya blh x guna tepung superfine nak buat black forest cake?
Quote
 
 
0 #27 chyintha 2013-08-04 13:02
Nak ty kalo tpg suji tiada boleh gnti dgn tpg ape
Quote
 
 
+2 #26 chyintha 2013-08-04 13:02
Kalau tepung suji tiada,boleh gnti ngn tpg ape??
Quote
 
 
+3 #25 suebee 2013-07-22 16:15
salam kak..kalau takda tepung kastard, boleh gantikan dengan tepung jagung ke?.kita nak memekatkan inti tart telur
Quote
 
 
+2 #24 Huda 2013-07-16 14:39
Salam akakk kalau tade tepung pulut. Boleh ganti ngan tepung apa eh?
Quote
 
 
-3 #23 maria 2013-07-13 00:09
salam,kak nnak tny apa perbezaan antara tepung suji dengan tepung biasa semasa membuat kuih suji?
Quote
 
 
+1 #22 Zulaiq 2013-06-29 13:18
Salam kak Ros cemane nk Bagi kek kite tak terbelah kalau kukus.?
Quote
 
 
0 #21 ros jintanmanis.com 2013-06-08 21:37
Quoting suraya:
salam kak ros, nak tanya resepi kak ros ayam goreng tepung tu ada tertulis tepung ubi,tp kat saudi ni tak dapat nak cari? blh ganti ngan tepung jagung tak?
:-|


buleh buleh ganti tepung jagung, rangup juga jadinye
Quote
 
 
-1 #20 ros jintanmanis.com 2013-06-08 21:34
Quoting wan:
as'kum kak ros..

saya nak tanya..kalau sesuatu resepi tu tulis letak gluten free mix,tepung apa tu?
thanks k.ros...tak sabar tgu feedback k.ros..


tepung tu maknanye takde gluten, dan bukand dr tepung gandum, selalunye lah, utk org yang nak diet ataupun alergic pada gluten tepung gandum....
Quote
 
 
0 #19 wan 2013-06-06 14:51
as'kum kak ros..

saya nak tanya..kalau sesuatu resepi tu tulis letak gluten free mix,tepung apa tu?
thanks k.ros...tak sabar tgu feedback k.ros..
Quote
 
 
0 #18 wan 2013-06-06 14:49
as'kum kak ros,
nak tanya,kalau dalam sesuatu resepi tu dia tulis gluten free mix,tepung apa tu?
tima kasih...
Quote
 
 
-1 #17 suraya 2013-05-12 18:15
salam kak ros, nak tanya resepi kak ros ayam goreng tepung tu ada tertulis tepung ubi,tp kat saudi ni tak dapat nak cari? blh ganti ngan tepung jagung tak?
Quote
 
 
-3 #16 sakura 2013-03-01 23:05
sweet rice flour 2 tepung pulut ke...?
Quote
 
 
-1 #15 diya 2012-11-23 17:32
mohon share ye maklumat ini..:)
Quote
 
 
+1 #14 sopiah 2012-09-12 18:15
salam,klau nk buat cupcakes gn tepung apa ?
Quote
 
 
0 #13 sopiah 2012-09-12 18:11
salam,nk tanya klau tepung kek itu yang maksud klau diayak tepung gandum sbyk 3 kali apa maksudnyer blh jelaskn lg.
Quote
 
 
0 #12 martini 2012-07-24 18:43
Blh ke guna tepung naik sdri utk kek kukus?
Quote
 
 
+2 #11 su 2012-04-17 09:23
boleh ke kalau kita buat kuih, dlm resepi tulis tepung , slalunya org guna tepung gandum / serbaguna la kan. tp kita tukar guna soft flour / superfine. boleh ke ek?
Quote
 
 
+2 #10 aamina 2012-02-01 15:09
assalamualaykum , saya hendak tanya sedikit, tepung apa yang sesuai untuk muka ya?? (maaf kalau lari dari topik)terime kasih :)
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh