Masakan - Kek

Share

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek danĀ  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

Nota: kalau nak atur hirisan pisang di atas permukaan kek ni boleh juga, lagi berseri kek pisang tu nanti, resepi simple je ni, tak rugi mencuba.

Share

 

Comments  

 
-1 #142 nurulfahzan 2014-05-09 02:42
Salam kak tqsm sbb sudi kongsi resepi mmg sedap n gebu....happy sgt2 dpt buat kek pisang sndiri... :lol:
Quote
 
 
-2 #141 ain 2014-01-09 17:42
em.., bleh gne smua jnis pisang ke?? or, sstgh pisang jep??
Quote
 
 
0 #140 Kita 2013-11-28 15:50
Wow jadilah memang gebu nak buat lagilah
Quote
 
 
+2 #139 ina 2013-11-13 16:37
it so simple Iguess... thanks sis....
Quote
 
 
+1 #138 ziah 2013-10-21 18:10
Thanks...kerana berkongsi resepi...
Quote
 
 
0 #137 nurul 2013-09-10 21:00
kalau kukus boleh x??
Quote
 
 
-1 #136 effa sunshine 2013-08-30 10:10
Guna cawan kecik ke besar ek
Quote
 
 
+1 #135 sue 2013-06-02 11:29
Mmg best r resipi ni.I like..
Quote
 
 
+2 #134 Nor 2013-04-25 00:33
Salam kenal...dah try resepi ni memang gebu beban hehee...tq share resepi sy copy ye..
Quote
 
 
-5 #133 RUZIANA BT. HJ SHAHARI 2013-03-05 14:24
Salam..
terima kasih kerana sudi share resepi..saya dh try...senang,sedap&lembut.
Quote
 
 
+2 #132 SUHANA 2013-01-26 13:24
boleh x guna kukus
Quote
 
 
+5 #131 hasmini 2013-01-12 23:56
pisang apa digunakan
Quote
 
 
+2 #130 nana 2013-01-07 07:01
salam...saya dah cuba resepi ni alhamdulillah hasilnya mmg gebu gedebas...terima kasih banyak sbb sudi berkongsi resepi.
Quote
 
 
-1 #129 jubani. 2013-01-03 10:57
saya suka makan kek pisang tpi tak thu cra nk buat kek pisng.kli ni pasti dpt mkn kek psng buatn sndiri.trimaksip tipsnya.
Quote
 
 
+1 #128 sofia 2013-01-01 23:13
Saya tak suka buat kek sbb slalu tak menjadi..tpi kali ni menjadikkkk!!!..seronaknyaaa!!..semangat nak buat kek lagi telah kembali...hehhe
Quote
 
 
-2 #127 miss cooking 2012-12-31 19:24
pisang apa yg seelok2 nya d gunakan untk lbh gebukan lg kek 2...sbb ad jgk sstngah pisang klau kta buat kek,,, kek krng gebu.. so,, pisang apa yg ssuai??
Quote
 
 
-4 #126 tunika 2012-12-26 14:43
anak dan menantu balik hari ini...kena buat lagi kek pisang ni,,sbb menantu suka sangat..favourite dia...i pun suka buat sbb senang..cubalah kwn2...
Quote
 
 
+2 #125 Asma 2012-12-16 16:39
nkk try lar...!
Quote
 
 
-4 #124 Aminah 2012-12-15 19:18
Assalamualaikum kak, sy nk tnya. Sy beli whipping cream non daily.(tk tahu betul ke tdak) Bila buka Ada balance. So yg balance cream tu nk letak kt peti sejuk atas atau bwah? Terima kasih
Quote
 
 
-3 #123 azie83 2012-12-08 10:45
Salam.tq atas resepi ni.sgt mudah n hasilnya sgt memuaskn sampai saya boleh buat jual.cust saya sumanya suka.tq byk2 tuan blog.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh