Masakan - Kek

Share

Sebenarnya resepi mable cheese brownies ni dah lama masuk list, tak buat-buat jugak, ntah angin ape datang semalam, terajin pulak nak buat, ros dapat resepi ni dari fotopagess Kak Rinn Chan Apron of Love, kat fotopages Kak Rin chan ni siap ade cara-cara bergambar lagi, membuatkan ros mudah memahami resepi dan stepnya, kata Kak Rinchan, resepi asal nye dari fotopages Jasmeen Nadiya...terima kasih tak terhingga pada Kak Jasmeen dan Kak Rinchan atas resepi yang maveles dan sedap ni, mesti ade siaran ulangan nanti  ni, yang penting semua suke....: ) Pada Kak Rinchan izinkan ros copy dan kongsikan di jintanmanis.com ya.

MARBLE CHEESE BROWNIES  - copy dari Fotopages Kak Rinn Cyan

Bahan-bahan Brownies :
250g butter ( ros guna hanya 150gram butter)
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B ( ros guna 2 biji telur)
1 1/2 cwn gula castor ( ros guna 1 cawan gula)
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor ( ros guna 3/4 cawan gula sahaja)
1 biji telur gred B

( ros tambahkan 50ml whipping crema ( nama cream) dalam adunan lapisan cheese tu.
Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.


*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

lapisan cheese sebelum dibakar, tengoklah lorek yang ros buat tu, tak comel lansung..hehehee

kombinasi coklat dan cheese memang tersangat lah sesuainya...: )

siap dipotong dan sedia untuk dihidangkan.


Share

 

Comments  

 
0 #19 emma own 2013-10-23 17:30
jenuh memikir nak buat apa dgn lebihan cheese yg dah dekat 2 minggu dlm peti ais..akhirnya terjumpa resepi nih..anyway,thanks a lot sbb sudi share..jap lg nak try buat..semua bahan dah ada..
Quote
 
 
-2 #18 tieqa 2012-04-08 17:45
salam kak,
Heee sy dh lma cr resepi kekbrownies cheese ni..xsngka lak akhrnya jmpe gak..so dh jmpe sy try wt...nk tnya npe sy bancuh adunan jd skit..sesuai tuk loyang 8" jer..huhu...
Quote
 
 
0 #17 qq 2012-03-26 12:01
kak,,nk tny skt la,,knp lps msukkn tpg,adunan trus meresap kt tpung 2 ek,adunan trus jdik cm doh,b'bintil-bintil,,
Quote
 
 
0 #16 Emy 2012-01-15 08:08
Dah cb..mmg lepas bakar cheese masih lembut so msuk pt ais ok la..
Quote
 
 
0 #15 2011-10-14 09:43
nak tanye ckit...yg cara2 pertama tu kena cairkan butter...nak cairkan atas api ke?atau maksudnya tu guna butter lembut pd suhu bilik?sbb klu cairkan atas dapur, dia jd mcm minyak...
Quote
 
 
0 #14 2011-09-29 18:47
serbuk koko pkai serbuk pe?milo ke?
Quote
 
 
0 #13 2011-09-29 18:45
kak..syg lelaki n mmg minat sgt msk pastrynie..nk tnye skt la..serbuk koko tu yg mne ye?milo ke?
Quote
 
 
0 #12 2011-04-13 15:22
Assalamualaikum ,

Hi,
Nak tanya,...
kalau tak letak whipping cream, akan ganggu tak hasil kek tu nnt..
n saiz loyang bulat or empat segi tak pe kan nak gune?
Quote
 
 
0 #11 2011-02-23 16:28
Quoting misssunfla:
hi...
nak tanya la...
mmg guna loyang size 10x10 ye?
sbb sy dah try
bila guna loyang size tu...
cheese ngan cake jadi rendah
x cantik cam yg ros buat...

TQ

saya guna loyang petak 18cm, klu guna inci tu tak perasan lah hehee sori ya
Quote
 
 
0 #10 2011-02-10 16:02
hi...
nak tanya la...
mmg guna loyang size 10x10 ye?
sbb sy dah try
bila guna loyang size tu...
cheese ngan cake jadi rendah
x cantik cam yg ros buat...

TQ
Quote
 
 
0 #9 2011-02-10 16:00
hi...
nak tanya la cik ros...
guna loyang 10 x 10 ye???
saya dah try...
tapi bila guna loyang size tu...
cheese & cake jadi rendah...
x bape cantik cam yg ros buat tu...

tq
Quote
 
 
-1 #8 2011-01-02 19:18
Quoting lyeena:
baru je try buat,,tp muskil ler permukaan atas cheese dh masak tp nape cheese stil lembik..tp rase memang sedap :lol:

cheese lembik? ke adunan terlalu cair? nnt try lagi ya, sbb adunan cheese ros ok je, siap ros boleh tambah heavy cream lagi, tp rasa mmg sedap kan
Quote
 
 
+1 #7 2010-12-31 14:40
baru je try buat,,tp muskil ler permukaan atas cheese dh masak tp nape cheese stil lembik..tp rase memang sedap
Quote
 
 
0 #6 2010-10-29 11:20
Quoting MaDiHaA:
yum yum.. enak berkrim disukai ramai... :lol:

betul tu kak, disukai ramai, kalori pejam mata jab hahaaa
Quote
 
 
0 #5 2010-10-29 11:19
Quoting K.NaNi:
amboiiii... sedappppp nye wat marble cheese brownies ni.. mmg feveret akak tu.. entah bila leh merasa lagi ni.. kurang rajin sket nak membuatnya.. hehehehe..

kena rajin kan kak, baru lehmerasa, heeheh, tp bahan2 tu agak byk sikit modalnye kak, takpe nnt nnt je, cukup bahan leh buat..kejap je
Quote
 
 
+1 #4 2010-10-29 11:18
Quoting mas:
ros, sedapnya ciss kek...k.mas pun lama dah tak buat....ok la corak tu, cantikkk...macam tuannya...

hahha cam tuanye, heheeheeheh yeke , malu lak ni, patutnya lagi cun corak tu kak, tp ros tak reti, buat satu hala je mueeheeee
Quote
 
 
0 #3 2010-10-28 16:34
yum yum.. enak berkrim disukai ramai...
Quote
 
 
0 #2 2010-10-28 12:20
amboiiii... sedappppp nye wat marble cheese brownies ni.. mmg feveret akak tu.. entah bila leh merasa lagi ni.. kurang rajin sket nak membuatnya.. hehehehe..
Quote
 
 
0 #1 2010-10-28 12:19
ros, sedapnya ciss kek...k.mas pun lama dah tak buat....ok la corak tu, cantikkk...macam tuannya...
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh