Masakan - Kuih Muih

Share

Bahan-bahan ( 3-4 orang makan ) - sumber resepi dari Ina_lyna myresipi, pada  Lina terima kasih ya kongsi resei cakoi mudah ni, senang nak buat rasa pun sedap : )

( ros buat separuh adunan resepi di bawah)

400gm tpg gandum
1 cawan air
1 sudu besar marjerin (cairkan)
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur ( ros campur sekali putih telur tu)
2 sudu teh yis kering (mauripan)
1/2 sudu teh soda bikerbonat
minyak utk goreng

Cara-cara
1. campur semua sekali kecuali tepung. kacau sebati.

2. pastu masukkan tepung sket2 dan uli lagi. kalu agak2 macam lembik sangat sampai susah nak uli,tambah tepung sket lagi hehe...biasa la edit2 nih...

3. kalu ikut cara betul kena uli sampai tak melekat.tapi akak dah tak larat..tinggalkan je...agak2 lebih dari setengah jam bleh le uli lagi..tabur sket tepung untuk mudahkan.

4. canai agak2 4-5cm memanjang..potong memendek anggaran 1-1.5 inci. nak cantumkan dua cakoi tu,basahkan lidi n gores kat tengah2 cakoi pertama.just nak bagi dia melekat je.pastu amik 1 lagi dan letak atasnya.

5. bila minyak dah panas,baru angkat cakoi tadi n tarik sket sebelum buh dalam minyak..sebab tu dia nampak panjang. saiz asal setengah je dari tu hehe.

6. harap sume dapat paham caranya... mudah je walaupun nampak cam berjela-jela..

Nota: Ros makan cicah sos cili aminah hassan n sos cili manis thai je, malas nak buat kuah cili dia tu, tapi memang kuih cakoi ni lembut lah, ade jugak ros tak kembarkan doh tu, goreng memanjang je, dah jadi macam roti keramat pulak, lainkali boleh buat lagi resepi ni, nak ikut resepi lain kena pakai tawas, nasib baik resepi takde guna bahan tu, anak-anak makan cakoi ni dengan gula, dah madam stick donut dah jadinya, hahahahaha. : )

Share

 

Comments  

 
0 #21 are 2012-06-12 10:52
saya dah cuba resepi di atas (memang ikut sbijik2). adunan sebelum digoreng memang naik, tapi selepas digoreng, jadi padat dan keras isinya...nape ek......
Quote
 
 
0 #20 are 2012-06-12 10:50
saya dah cuba resepi di atas, tapi nape dia jadi padat n keras...sedangkan adunan dah naik sgt2 sblm di goreng
Quote
 
 
0 #19 CikWan 2012-01-16 17:06
Salam, kak..nak mintak izin copy & paste resepi kat blog saya.
Quote
 
 
+2 #18 2011-11-03 13:49
ten q sya nak try nie......
Quote
 
 
+2 #17 2011-08-17 12:21
Saya copy resepi ni...lepas ni boleh la nak try buat...halalkanlah ye dunia akhirat.
Quote
 
 
0 #16 2011-07-21 21:28
Quoting M.NIzar:
Saya dah copy resepi ni...lepas ni boleh la nak try buat...halalkanlah ye dunia akhirat.

sila sila amik resepi, saya halalkan...
Quote
 
 
0 #15 2011-07-21 21:27
Quote:
sedapnya ... mari la cuba . terima kasih sbb kongsi ilmu ni hanya Allah yang akan membalasnya amin... dah cuba donut mayo ros sdp betul goreng satu rumah semerbak ... dapat la 24 biji jap je dah abis ... my hubyy dan anak tak suka salut gula balun camtu je . jadi mak ni tgk je dulu la kan dah last2 tu tak da org makan baru la kita ngap sekali (hehehe tak tau masa goreng kita dah ngap dulu....

seronok dgr semua ahli keluarga suke, makan ingat ros tau, sedap kan
Quote
 
 
0 #14 2011-07-15 08:44
Saya dah copy resepi ni...lepas ni boleh la nak try buat...halalkanlah ye dunia akhirat.
Quote
 
 
0 #13 2011-07-12 10:46
saya minta izin C&P resepi ni ye.... mmg suke beli cakoi ni esp bulan ramadhn. ni nak try bikin sendiri. terima kasih byk2.
Quote
 
 
-1 #12 2011-06-04 15:11
saya dah cuba resepi ni tapi malangnya tak berapa menjadi...dalamnya tak berlubang2...tapi macam donat je...kenape ye???
Quote
 
 
-1 #11 2011-05-03 10:18
askum ros...best lah dat belajar buat cakoi nie....ros tunjuk lah pula cara nk buat kaya cakoi...tq
Quote
 
 
0 #10 2011-04-15 17:58
jenuh chibi carik cara wat cakoi yg paling mudah. Akhirnya jumpe gak. Chibi bukannye reti nk cari bahan pakai tawas(alum),amm onia le....dah cam experiment sains. Nasib jumpe kak ros punye recipe. Nk cube wat lah!
Quote
 
 
-1 #9 2011-03-11 09:32
sedapnya ... mari la cuba . terima kasih sbb kongsi ilmu ni hanya Allah yang akan membalasnya amin... dah cuba donut mayo ros sdp betul goreng satu rumah semerbak ... dapat la 24 biji jap je dah abis ... my hubyy dan anak tak suka salut gula balun camtu je . jadi mak ni tgk je dulu la kan dah last2 tu tak da org makan baru la kita ngap sekali (hehehe tak tau masa goreng kita dah ngap dulu....
Quote
 
 
+2 #8 2011-02-23 16:26
Quoting mawardah:
:P sedapnya, makan petang,mesti cuba

jgn lupa cuba ya
Quote
 
 
0 #7 2011-02-07 17:25
:P sedapnya, makan petang,mesti cuba
Quote
 
 
+1 #6 2010-12-21 22:14
Quoting Nin:
Jazakallah, sis! My daughter suka makan kuih ni tapi sejak kitorang pindah sarawak, tak jumpa2 lagi kuih ni. InsyaAllah boleh la try buat ikut resepi ni. Thanks again!

try ya, mane tau jadi, bagi ros ok je, slmt mencuba ya
Quote
 
 
0 #5 2010-12-19 18:40
Jazakallah, sis! My daughter suka makan kuih ni tapi sejak kitorang pindah sarawak, tak jumpa2 lagi kuih ni. InsyaAllah boleh la try buat ikut resepi ni. Thanks again!
Quote
 
 
0 #4 2010-04-05 20:47
Quoting nurindah:
salam ros,
akak lambat datang la. hihi. nampak senang cakoi ni. tak boh benda alum tu.. akak suka cecah ngan kaya pandan cair. yum yum

tu lah kak, mmg carik resepi takde guna alam tu, senang sbb ros tak cukup bahan, jom kak makan same2
Quote
 
 
+1 #3 2010-04-05 20:46
Quoting AlongRoz:
Salam ros. Rajin nya buat kuih cakoi, kuning menawan ler. Kat miri byk org jual, lembut2 je, malas nk buat tp bila tengok ros buat, semangat lak nak buat tp memalam ni tak larat nak mkn dh pun, esuk2 tatau lah camna mood tu...heeee (alasan...).

tu bukan kuning menawan kak, tu kuning goreng terlebih perang tu kak hehheheeh, klu org jual sedap je kan kak heheeeee
Quote
 
 
-1 #2 2010-04-05 07:53
salam ros,
akak lambat datang la. hihi. nampak senang cakoi ni. tak boh benda alum tu.. akak suka cecah ngan kaya pandan cair. yum yum
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh