Masakan - Kuih Muih

Share

Ros buat Okonomiyaki@japanese pizza ni hari jumaat lepas, sebagai menu dinner kami, sesekali makan okonomiyaki sebagai maindish ape salahnye kan, kenyang pun sedap-sedap je, rumah ni kalau sehari tak makan nasi pun takpe, janji ade pengantinye, mee ke bihun ke ataupun masakan yang berat sikit macam okonomiyaki ni. Ros guna okonomiyaki mix je, tapi kalau takde yang campuran segera ni pun takpe, boleh buat sendiri, senang je, kat bawah ni resepi nye ye. : )

Bahan-bahanya

Untuk bancuhan tepung okonomiyaki ( menghasilkan 4 ke 5 okonomiyaki saiz sederhana)
120gram tepung gandum+1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
150ml air
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk dashi ( ni kalau takde pun takpe)

Bahan Campuran
150gram kobis yang dicincang halus
3 sudu besar sakura ebi ( udang geragau)
sedikit hirisan daun bawang
1batang chikua ( ala-ala fish cake), dihiris halus
1/2 cawan tenkasu ( adunan tempura digoreng kosong)
( boleh juga tambah hirisan sotong atau udang basah)
sedikit minyak masak dan beberapa titik minyak bijan
 
Untuk topping
Aosa ( serbuk daun hijau)
Bonito Flakes
Sos Okonomiyaki
Mayonis

Cara-caranya

1. Campurkan tepung gandum, garam, serbuk dashi dan baking powder, kemudian bancuh bersama air dan telur, kacau sebati.

2. Kemudian masukkan kobis, hirisan daun bawang, tenkasu, udang geragau dan chikua, kacau dan pastikan semua nya digaul mesra.

3. Ambil fry pan dan letakkan sedikit minyak masak dan masukkan beberapa titik minyak bijan, ( kuantiti minyak ni sikit je guna, macam kita nak goreng telur dadar tu), setelah minyak dan fry pan panas cedokkan 1 1\2 senduk adunan dan letakkan di tengah-tengah fry pan, jika fry pan besar boleh buat dua okonomiyaki sekali gus.

4. Biarkan seketika, bila pemukaan bawah agak perang, terbalikkan perlahan-lahan dan biarkan masak sekata, Ulang langkah tadi sehingga adunan habis.

5. Toppingkan okonomiyaki dengan sos okonomiyaki, sapukan rata dan tabur dengan aosa, paipkan moyonis dan tabur dengan bonito flakes, sedia untuk dihidangkan panas-panas, selamat mencuba.

- Boleh lihat gambar di bawah sebagai rujukan cara-cara masak okonomiyaki ni : )

Nota: Kalau nak masukkan sotong tu hiris kecil ya dan udang pun jangan guna udang yang besar-besar, udang sederhana aje atau yang kecil, kalau takde sos okonomiyaki tu pun takpe, sedap juga di cicah bersama sos cili. : )

Share

 

Comments  

 
0 #10 aya 2013-11-13 19:17
asslm ros, kl gune tepung takoyaki blh ker buat okonomiyaki? tq ros
Quote
 
 
0 #9 Mrs.red 2012-09-16 17:19
Sis...
Brp gm tepung Okonomiyaki yg perlu untuk Bahan di atas.
tQ's
Quote
 
 
0 #8 2010-11-26 15:08
Quoting fawwaznuha:
salam
tuan rumah..
mohon copy resepi ya..hatta skg pon tggl lg 3 keping okonomiyaki atas pan..siap nt boleh dimkn bersaama hubby heheh..wpun x selengkap bahan2 di spt di sana..mencuba lbh baik kan ;-)

slmt makan okonomiyaki dgn hubby ya , btw klu tinggalan komen kt ruang entry ni, ros kena approve dulu baru nampak di publish, heheehehe dia tak kuar terus..ros buat protection sikit nak elak spam..: )
Quote
 
 
0 #7 2010-11-26 15:06
Quoting fawwaznuha:
salam..
tuan rumah..mohon izin copy resepi ye..tengah siapkan lagi 3 keping okonomiyaki atas pan
tapi bahan2 x selengkap yg ada di jepun nun..yg tt punya nmpak sgt2 menyelerakan coz topping yg best..

topping tu kasi uup sikit, baru best heheehe,takpe tak lengkap pun janji ade rasa heheeee
Quote
 
 
-1 #6 2010-11-25 19:05
salam
tuan rumah..
mohon copy resepi ya..hatta skg pon tggl lg 3 keping okonomiyaki atas pan..siap nt boleh dimkn bersaama hubby heheh..wpun x selengkap bahan2 di spt di sana..mencuba lbh baik kan
Quote
 
 
0 #5 2010-11-25 19:04
salam..
tuan rumah..mohon izin copy resepi ye..tengah siapkan lagi 3 keping okonomiyaki atas pan
tapi bahan2 x selengkap yg ada di jepun nun..yg tt punya nmpak sgt2 menyelerakan coz topping yg best..
Quote
 
 
0 #4 2010-04-05 20:54
Quoting sha:
cam sedap jer..kene msk list dlu ni..hehe

masuk list tau, nnt ade jumpe bahan dia leh try buat se nang je tu , ala ala buat lempeng je hihi
Quote
 
 
0 #3 2010-04-05 20:54
Quoting nurindah:
salam ros,
wah..betul2.akak dan suami pun tak kisah makan apa2 for maindish, yg penting makan.. Piza ni dah cukup lengkap ni. terliur sgt2 rasa.

oo same lah kak, senang nak jaga..semua pulun ma kan, heheeheheh, nnt ade bahan leh kak nur cuba ye...sedap tauuu
Quote
 
 
0 #2 2010-04-05 09:45
cam sedap jer..kene msk list dlu ni..hehe
Quote
 
 
0 #1 2010-04-05 08:13
salam ros,
wah..betul2.akak dan suami pun tak kisah makan apa2 for maindish, yg penting makan.. Piza ni dah cukup lengkap ni. terliur sgt2 rasa.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh