Masakan - Kuih Muih

Share

Ros buat Popia basah ni hari jumaat petang minggu lepas sebagai menu minum petang, mula-mula tak confident gak nak buat, tapi bila dah mula nak buat kulit dia tuĀ  tekad jelah mencuba, first trial tu ade gak yang tak jadi, ade yang tebal lah yang tak sekata lah, muahahaha, tapi bila dah buat banyak kali tu baru leh agak nak jemput adunan tu, dan akhirnya menjadi juga, yehaaaa...suke nye tak terkata, bila makan pulak fuhh...rasa sebijik dah macam popia basah yang jual kt pasar malam shah alam tu...tak rugi lah mencuba, resepi asal dari Kak Umi_E myresepi, kat situ ade langkah2 macam mana nak buat kulit popia basah ni, terima kasih kak umie sebab berkongsi cara-cara dan resepiĀ  popiah basah yang maveles ni...makkyong lah katakan nampak orang masak semua teringin, heheehehehee : )

kalau nak tengok popia basah versi Kak Hana kt SINI ye, Rumah Makyong Kak Aymy@Ayu Kuwait pun ade...

Bahan-bahan ( resepi asal oleh Kak Umi_E myresipi, izinkan ros kongsikan di sini ya kak)

Bahan Kulit

2 cawan tepung gandum
1 biji putih telor
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
secubit garam

Bahan Inti (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)

1/2 biji kobis - diricih halus
3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
1 biji sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan udang kering
garam secukupnya
minyak untuk menumis


**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

Bahan Sambal

15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar gula perang
2 sudu besar kicap manis
minyak untuk menumis
garam, perasa dan bawang goreng secukupnya


*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan.

2. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam.

3. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper.

4. Buat dari arah jam.mulakan dari tepi dulu.kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar. Utk step nih sila lihat di my.resipi.

5. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat).

6. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.

7. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng.lipat macam biasa dan gulung.

8. Sedia untuk dimakan :)

Tambahan : Ros ikut tips dari kak Hana Kanazawa, bila nak ratakan adunan untuk kulit tu ros alihkan frypan dari api dan letakkan frypan di atas tuala yang di basahkan, kemudian ratakan adunan menggunakan jari, jadinya tak lah panas jari tu...terima kasih kak hana atas tips yang membantu ini.

tabur dengan bijan goreng

tabur dengan bawang goreng

yang ni letak sambal je

Nota: Ros tabur bijan, bawang goreng atas popia basah ni, makin sedap jadinya hihi, sambal untuk popia basah ni ros tambah sos cili dan sos cili manis thai, biar manis dan kasi up sikit rasa dia : )

Share

 

Comments  

 
-1 #13 Ghani 2013-07-15 14:52
sape2 nak belajar buat kulitnye sms kat saya 0107883324
Quote
 
 
+1 #12 SAIFUL 2013-03-27 10:40
salam kak ros mintak izin nak cuba buat resepi popia nie ya..
Quote
 
 
+1 #11 fatihah 2012-07-26 14:22
kulit popiah 2 kne masak smp garing ke???sebab kalu li kt lua kn lmbt jer,,
Quote
 
 
0 #10 Rohan 2012-07-23 12:17
assalam..Sya nk leh tak kalau kita guna instant kulit popia biasa tuh..pas tu cam mane nk lembut kan kulit tu yer..nk kene rebus dulu ker..maaf sy br start nk blja ni..
Quote
 
 
+1 #9 hasniyati 2011-12-03 23:32
salam, ros.. kalau x nak guna cuka bleh x. atau ada bahan lain yg bleh ganti dgn cuka.mohon kongsi resepi ye
Quote
 
 
-1 #8 2011-08-02 09:20
baru nk cuba bila anak dh mula mintak nk popia basah utk buka puasa ...harap sangat berjaya
Quote
 
 
0 #7 2011-07-19 20:52
hmm klu resepi my mom..she put buah kurma in the sos ...so it'll bcome sweeter but natural from the kurma.. nice.. :)
Quote
 
 
+1 #6 2010-04-27 16:04
Quoting liza sahab:
ros, kak liza tak pernah beli cuka sushi, cm mana rupa botolnye. boleh tak ros upload gambar botolnye skali dgn brand name.. tak kisah le kat FB pun tak pe.teringin nak buat jugak ni.
kalau tak menyusahkan ros le. ;-)

ok nnt ros snap gambar botol cuka sushi dan kotak lasagna tu ye kak, tunggu tau, la ni sibuk sikit, insyaAllah ros bagi nnt ok
Quote
 
 
0 #5 2010-04-27 07:27
ros, kak liza tak pernah beli cuka sushi, cm mana rupa botolnye. boleh tak ros upload gambar botolnye skali dgn brand name.. tak kisah le kat FB pun tak pe.teringin nak buat jugak ni.
kalau tak menyusahkan ros le.
Quote
 
 
-2 #4 2010-04-26 21:45
Quoting fiza nordin:
salam ros...wah lame akak tak jalan2 sini.gitu gak umah kwn2 lain...sibuk yg tah hape2 pun tak taulah...

akak pernah gak cube2 buat popia kak umie ni satu mase lame dulu tp tak jadi.sayang kat ujung jari yg benarnye takut dgn koli panas tu...jadinye sekarang ni klu teringin nak makan popia basah p beli ajelah... :oops:

salam kak fiza, oo akak dah pernah buat ye, ros mula2 seriau gak nak try, tp guna tips kak hana tu, masa nak buat, tu alih fry pan kt tempat lain, baru tak panas tgn tu kak, try lagi sekali kak, mane tau menjadi, good luck ya
Quote
 
 
+1 #3 2010-04-26 21:44
Quoting liza sahab:
ros,
cuka tu apa fungsi nyer ye.. kalau tak de cuka tak boleh buat ke ?

ros guna cuka sushi kak, hahaha, mane ade stok cuka mesia, tak sure ape funsinye cuka tu, tp elok je lembut nnt kulit tu...hehee good luck kak
Quote
 
 
-2 #2 2010-04-26 15:45
salam ros...wah lame akak tak jalan2 sini.gitu gak umah kwn2 lain...sibuk yg tah hape2 pun tak taulah...

akak pernah gak cube2 buat popia kak umie ni satu mase lame dulu tp tak jadi.sayang kat ujung jari yg benarnye takut dgn koli panas tu...jadinye sekarang ni klu teringin nak makan popia basah p beli ajelah...
Quote
 
 
-3 #1 2010-04-26 13:43
ros,
cuka tu apa fungsi nyer ye.. kalau tak de cuka tak boleh buat ke ?
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh