Masakan - Kuih Muih

Share

Ade stok tepung pulut, terus teringat nak buat buah melaka ni, kuih yang femes masa bulan puasakan, ros buat takde sukatan, guna tepung pulut sepenuhnya, tak letak pun keledek ke, tepung beras ke tepung gandum ke, sebab mak ros ajar guna tepung pulut je, boleh juga refer resepi Dilla1516, cara Dilla buat lebih kurang same je dengan ros buat...: )

Bahan-bahan ( 2 org mkn )

Tepung Pulut ( ros guna tepung pulut tu tak sampai pun secawan)
Gula melaka dipotong kecik2
kelapa parut yg putih di gaul garam
air pandan atau pewarna hijau ( ros guna serbuk pewarna hijau)
garam
air

Cara-cara
1. gaul tepung ngan air pandan tambah garam skit.. jgn terlebih air.. biar smpi boleh bentukkan jer.. klu xde air pandan leh pakai pewarna hijau ngan air biasa.. gaulkan sekali..

2. bentukkan bulat muat2 mulut.. kendian isikan gula melaka yg dipotong kecik ditengahnyer.. kendian bulatkan blk..

3. direbus sehingga timbul.. kendian angkat terus gaulkan dlm kelapa parut tadi.. sedia utk dimakan.. oppss panas tuh jaga2.. biar sejuk dulu

4. selamat berbuka puasa.. semoga menjadi.. sukatan xde yg terperinci.. ikut sedap nak taruh jer..

Nota: ros buat sikit je ni, sebab teringin kan, lagipun kena jimat guna tepung pulut tu, nanti nak buat kuih lain pulak.

Share

 

Comments  

 
0 #9 2010-10-05 20:04
Salam wbt,
Kak Ros, akak buat kuih ni guna tepung pulut dari Msia ke? Sy pernah guna tepung pulut (mochikome) dari Jepun tp keras :(
Quote
 
 
0 #8 2010-06-07 11:49
Quoting malyanah:
suka sangat makan ni..
tapi adik beradik kita panggil kuih bom.. hik2...

oo yaka panggil kuih bom, mcm2 nama kan, janji same n rasa sedap kan
Quote
 
 
0 #7 2010-06-02 20:35
suka sangat makan ni..
tapi adik beradik kita panggil kuih bom.. hik2...
Quote
 
 
0 #6 2010-05-07 16:21
Quoting Anim:
mana dapat kelapa yg cam best tuh..arituh akak beli yg frozen dah masam..sedey...

kak, ros beli yang dry kelapa parut tu, nak guna akak letak air suam dua tiga sudu pastu gaul dgn garam, jadi lah cam kelapa parut kt atas tu, nnt akak carik ya, yang kelapa kering tu..nak buat inti pau ke kuih koci pn buleh
Quote
 
 
-1 #5 2010-05-07 16:20
Quoting Asmara:
alahai Ros, akak ni ntah bila la nak try onde2 ni. tak jumpa2 lagi tepung pulutnye. hihi.. lupa je nak soh kirim dari mesia. tp senang dan sedap kan!

kak, kt jepun ade jual tepung pulut, dia tepung nye biji2...klu akak perasan lah, lebih kurangje ngan tepung pulut mesia tu heheehe, good luck ya kak, klu cuba
Quote
 
 
0 #4 2010-05-07 15:38
mana dapat kelapa yg cam best tuh..arituh akak beli yg frozen dah masam..sedey...
Quote
 
 
0 #3 2010-05-07 15:17
alahai Ros, akak ni ntah bila la nak try onde2 ni. tak jumpa2 lagi tepung pulutnye. hihi.. lupa je nak soh kirim dari mesia. tp senang dan sedap kan!
Quote
 
 
-1 #2 2010-05-07 14:22
Quoting nurindah:
salam ros,
sedapnya buah melaka...sama la kita ros, mama akak pun ajar guna tepung pulut jer. :lol:

same resepi lah kita ek kak, tp nak gak try yang campur2 tu, tp ntah bile hehehe, jemput kak, ni 3 biji ros bagi heheeee
Quote
 
 
+1 #1 2010-05-07 08:58
salam ros,
sedapnya buah melaka...sama la kita ros, mama akak pun ajar guna tepung pulut jer.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh