Masakan - Kuih Muih

Share

Ni menu brunch dan high tea hari ni, ros buat kuih bom pisang, buat sambil duduk je ni, lagi pun senang je, bahan bahan pun main campur-campur je, perkakas masak semua husband yang basuhkan : ), lama nak makan kuih bom pisang ni, baru hari ni nak buat, sebab dulu masa sekolah rendah kt kantin sekolah selalu jual kuih bom pisang ni, antara kuih feveret ros, lepas tu kebetulan hari ni ade tamu datang dari Nagoya, ade jugaklah kuih yang nak dijamu..: )

bahan-bahanya

2 biji pisang yang ranum

2 1/2  cawan tepung gandum

1 sudu kecil soda bikarbonat

3 sudu besar gula

1/3 sudu kecil garam

1/3 cawan air ( ni agak-agak je, klu kurang boleh lebihkan)

minyak untuk menggoreng

Cara-caranya

1. Lenyek pisang sehingga hancur, dan masukkan tepung gandum, gula, soda bikarbonat, garam dan air, air tu boleh masukkan sedikit demi sedikit, kita agak-agaklah, kepekatan adunan ni, macam nak buat cucur udang tu, tak boleh terlalu cair, nanti meresap minyak.

2. kacau adunan hingga sebati, jemputkan adunan dengan tangan, saiz ikutlah selara masin-masing, ros suke comel-comel, goreng deep frying, dan biarkan kuih bom ke-emasan, balik-balikkan kuih bom ini, supaya ia masak sekata, gunakan api sederhana.

3. Setelah agak perang angkat dan boleh dihidang panas-panas, pastikan pinggan di alas dulu dengan kitchen paper bagi meresap minyak yang berlebihan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

ros buat kecik-kecik je, senang nak masuk mulut

Nota: Kuih bom ni rangup di luar lembut di dalam, walaupun telah sejuk namun masih lembut dan gebu. Kakak Damia dan Anas pun suke je makan.

Share

 

Comments  

 
0 #7 2011-08-18 14:06
seswai pkai pisang per ek
Quote
 
 
0 #6 2010-07-19 17:07
Quoting mummyseri:
Salam ros..akak pon suke..slalu beli mase skolah dulu..tapi besa sikit saiznya..

aah kan kak, klu kt sekolah besor sikit saiznya, baru kenyang kan, same citarasa lah kita kak, leh geng ni
Quote
 
 
0 #5 2010-07-19 17:00
Quoting izinsaat:
eemmm...cekodok pisang...i likeee...lama tak pekene ni.. :lol:

ros pun lama tak makan, tu yang buat tu
Quote
 
 
0 #4 2010-07-19 17:00
Quoting fmina08:
sedapnyeeeeee....jamu akk jugak yek makyung..hihihi :P

buleh kak, ros jamu akak, tp kecik2 je ni, senang nak pegang n masuk mulut
Quote
 
 
0 #3 2010-07-19 09:40
eemmm...cekodok pisang...i likeee...lama tak pekene ni..
Quote
 
 
0 #2 2010-07-18 21:49
Salam ros..akak pon suke..slalu beli mase skolah dulu..tapi besa sikit saiznya..
Quote
 
 
0 #1 2010-07-18 16:15
sedapnyeeeeee....jamu akk jugak yek makyung..hihihi
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh