Masakan - Kuih Muih

Share

Hari ni ade masa sikit nak buat kuih apam pisang, lagi pun resepi ni tak perlu perap-perap, bila dah siap adun, boleh terus kukus, hasilnya cukuplah gebu dan sedap, bila makan dengan kelapa lagi lah tambah up rasanya, resepi ni ros amik dari blog tiffinbiru Cik Mat Gebu, dan CMG pula ambil dari Fotopages Maklang, resepi asal pula dari Diana...terima kasih pada penyumbang-penyumbang resepi ini, ros bagi 5 star....rugi sape tak cuba...: )

Bahan-Bahannya ( resepi asal dari Diana)
1 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml minyak jagung (atau mentega cair) - ros cuma letak 80ml minyak masak.
1/4 cawan gula (mat guna gula perang)
4 biji pisang emas, sederhana besar*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)

Cara membuatnya :-)

1. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.

toppingkan dengan kelapa kering je

lembut dan gebus je apam pisang kukus ni

Nota: Entry 11 gambar masakan jintanmanis.com di curi tu ros dah diļ½“able kan, sebab blog saudari tu pun dah tak boleh buka, baru lah rasa lega sikit, ros ucapkan ribuan terima kasih pada kawan-kawan yang bagi komen pada entry tu dan sokong untuk buat laporan website abuse pada blogger.com.

Share

 

Comments  

 
-2 #16 sweet 2013-03-23 16:39
erm...sedap..mak kitew yg buat!klau ad yg nk mri la mkn kat sini,
Quote
 
 
0 #15 jannaisman 2012-10-08 20:28
saya harap akak dapat membantu
Quote
 
 
-1 #14 jannaisman 2012-10-08 20:23
Assalamualaikum .....
kak, sy nk tanye gula tu klu pakai gula putih je boleh tak? satu lg, pisang tu selain pisang emas blh x?
Quote
 
 
-2 #13 mamawana 2012-10-06 07:51
Kena try buat ni...
Quote
 
 
-1 #12 mamawana 2012-10-06 07:51
Assalam

Salam maya..

Mesti sedap ni pisang feveretku..Tq
Quote
 
 
-1 #11 Ainul Mardhiah 2012-10-05 20:33
Assalamualaikum ...
Sy dh cuba buat apam ni lik keje td..Alhamdulillah..menjadi lah plk..wlu dlm acuan..hurmmmm..acuan seri ayu..thanks..
Quote
 
 
+1 #10 ani syamimi 2012-04-12 22:41
BARU NAK CUBA JADI KA TAK JADI
Quote
 
 
0 #9 Julie 2012-04-10 22:51
saya baru jugak cuba apam ni...tengok dalam gambar gebu...tapi bila saya buat tak sama pun...bahan jadi bingka pulak...apa dah jadi ye??semua resepi dan peraturan dah saya ikut...tak jadi-jadi jugak...
Quote
 
 
0 #8 jamil 2012-03-17 08:35
:-|
Quote
 
 
+1 #7 normah 2012-02-12 10:30
memang sedap
tq 4 the recipe
Quote
 
 
-2 #6 2011-10-12 23:21
em dapnye apom n cam x caye ah
Quote
 
 
+1 #5 2011-10-12 23:14
em dapye dapat mkn pm n
Quote
 
 
-1 #4 2011-08-18 10:55
dah cuba
menjadik dan sangat mudah
sedap
Quote
 
 
+2 #3 2011-08-12 12:00
saya pun dah cuba kueh apam ni, memang sedap
Quote
 
 
-2 #2 2010-08-23 17:46
salam ros...apa khabar...rajinnya buat apam pisang...nampak gebu la apam tu...kak mas nak 5 ketoi boleh...
Quote
 
 
+1 #1 2010-08-23 17:04
Salam Ros,

Akak pun dah cuba resepi CMG ni..memang lah sodap..lagipun ko kasi akak menda yg ada pisang sure akak tak tolak :)
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh