Masakan - Kuih Muih

Share

Akhrinya ros guna juga daun pisang yang lama kejung dalam peti ais tu, ros beli daun pisang ni kat baticrom, dua lembar daun pisang ni harganya lebih kurang 298yen lah , kalau convert duit mesia RM11, kalau kat kampung amik je belakang rumah, berapa pelepah pun boleh, free je, tapi dah duduk merantau ni, kena lah beli, lagipun kat jepun ni mane ade jual daun pisang kt supermarket, heheehe, orang jepun pun tak tanam pisang, kalau lah buleh tanam pisang ni kat laman rumah kan best, kununnye nak buat kuih koci pulut hitam, tapi malasnya nak buat inti, tu yang jadi lepat pisang je, call Mak kat kampung tanya resepi, al- maklumlah first time buat, mane reti, bila tanya bahan dan cara-caranya tak lah susah sangat, laju je ke dapur terus buat, resepi ade kat bawah ni ye. : )

bahan-bahanya - sumber resepi Mak Kesayanganku : )

3 biji pisang ranum - dilenyek
1/2 cawan tepung beras
2 sudu besar gula
1 senduk santan pekat
daun pisang secukupnye

Cara-caranya

1. Panaskan pengukus, kemudian di dalam bekas adunan, satukan pisang yang telah dilenyek tadi bersama tapung beras, gula dan santan, kacau sebati, adunan lepat pisang ni seakan-akan adunan jemput-jemput, tak terlalu cair, tak terlalu pekat.

2. Layur daun pisang dan potong beberapa bahagian, letakkan 2 atau 3 sudu adunan di atas daun pisang dan lipat kemas, kukus selama 15 ke 20 minit, angkat dan sedia untuk dihidangkan selamat mencuba.

lepat pisang dengan aroma daun pisang...suke suke wangi jeee

akhirnya jadi juga lepat pisangku...

menu dinner malam tadi, mee udang

guna pasta spaghetti je, tangan kecik tu tangan anas...cepat je dia mencapai

menu pelengkap mee udang, resepi ade kt SINI

Nota: Kalau nak letak kelapa parut sebagai inti pun boleh, ikutlah selera masing-masing ya, ros tak letak sebab ros lebih gemar lepat pisang yang biasa, sambil-sambil ros masak lepat pisang tu, sempat jugaklah ros buat mee udang sebagai menu dinnner kami semalam, cepat masak, cepat rehat : )

Share

 

Comments  

 
0 #18 2011-03-30 11:59
Salam Ros, kita nak try resepi lepat pisang awak ya. Ada banyak pisang dlm peti ais, tak tahu nak buat apa.. Halal ya n Tq.
Quote
 
 
+1 #17 2011-02-21 13:00
saya ske gak lepat pisang ltak inti klapa..tp ank x ske lak..jadi kne buat spt biasa...respi ni senang ar..ringkas..nk cubalah..
Quote
 
 
+1 #16 2010-12-03 09:53
Quoting tasha shasha:
lepat pisang memang sedap..kalau letak inti kelapa sikit lagi mengancam wa cakap lu..tapi saya selalu buat lepat pisang guna tepung gandum...jap lagi nak try guna tpg beras lah,pisang ade tu, lagi pun bahan dia senang je....jom..

saya tak suke rasa kesat kelapa tu, ehehe suke yang plain aja, saya tak try lagi guna tepung gandum, sedap ye? nnt leh try..
Quote
 
 
-1 #15 2010-11-30 18:15
lepat pisang memang sedap..kalau letak inti kelapa sikit lagi mengancam wa cakap lu..tapi saya selalu buat lepat pisang guna tepung gandum...jap lagi nak try guna tpg beras lah,pisang ade tu, lagi pun bahan dia senang je....jom..
Quote
 
 
-2 #14 2010-10-31 15:35
Quoting aina shuhada:
comelnye wazif kaklang

hehehehe mcm kaklang kan comelnye heehee
Quote
 
 
0 #13 2010-10-29 15:19
comelnye wazif kaklang
Quote
 
 
0 #12 2010-10-29 11:16
Quoting sweetsal:
fuyoo..febret akak tu lepat pisang..masa kitorang kecik2 mak selalu buat lepat ni..terliuq lama tak pekena lepat pisang ..hehe

salam kak sal, masa kecik2 pun mak ros suke buat, sedap kak, ape lagi kak, gi cari daun pisang leh buat hheeee
Quote
 
 
0 #11 2010-10-26 18:55
fuyoo..febret akak tu lepat pisang..masa kitorang kecik2 mak selalu buat lepat ni..terliuq lama tak pekena lepat pisang ..hehe
Quote
 
 
0 #10 2010-10-26 14:43
Quoting sue:
Lepat pisang fevorite akak tu..Leleh ja tgk..Org duk jauh nu rajin membuatnya..yg duk sini..senang dpt daun pisang..tak penah pun nak membuatnya ..
Tapi lepat pisang buatan mak jugak yg sodap.. :-*

hehhe, org jauh ni sbb dah teringin benor kak hahahaha, tulah kan, ros pun suke Mak ros punye lepat pisang, tiada ta ndingan nye
Quote
 
 
0 #9 2010-10-26 14:42
Quoting MaDiHaA:
samalah dengan akak.. kalau wat lepat pisang tak suka letak kelapa.. suka wt mcm tu jer.. sedapnya.... sebenarnya apa2 kuih berasaskan pisang mmg feberet akak.. hehehe..

p/s: akak dah buat roti kismis prune quaker oat resepi rose.. mintak halal akak paste resepi tu kat blog & fp akak tauu... TQ.. sedap roti tu.. anak2 & hubby pun suka..

ros pun suke kuih ke, roti ke ade pisang ni kak, sedap je kan hehehe, oo dah try ya roti kismis quaker oat tu, trima kasih kak sbb sudi mencuba.
Quote
 
 
0 #8 2010-10-26 14:36
Quoting fiza:
perfect combination .... lepat dan meee uwaaa... laparrr...

heeheh sori ya buat fiza lapar, jom fiza kita gi dapur masak same2 jom
Quote
 
 
0 #7 2010-10-26 14:35
Quoting nurindah:
salam ros,
lepat pisang kesayangan akak tuh! akak pun tak suka yg ada inti.

same citarasa lah kita kak, suke yang plain je kan, sonang nak ngappp
Quote
 
 
0 #6 2010-10-26 14:35
Quoting K.NaNi:
tadi akak komen kat shoutmix box.. dah tekan jawapan and send.. tak kuor2 pun.. nape ek? mmmmm.. nak tulis lagi skali ke ni?

*sambil ingat ape akak tulis tadi..
sedap nampak lepat pisang ros... tapi akak lagi suka makan mee udang tu.. mmg sedap dan mengiurkan.... nyummm nyummm... * sambil cari mee dlm peti sejuk ros..... * :D

ok je shoutbox tu kak, takut masa akak komen tadi ade problem sikit kot blog ros ni, soriya, heheehehe, nak lepat pisnag ke kak? dah finish lah, ros dpt 4 ketul je semalam, mee udang tu pn tinggal mee je heehehe, nnt akak try ye, tu ade resepi
Quote
 
 
0 #5 2010-10-26 14:02
Lepat pisang fevorite akak tu..Leleh ja tgk..Org duk jauh nu rajin membuatnya..yg duk sini..senang dpt daun pisang..tak penah pun nak membuatnya ..
Tapi lepat pisang buatan mak jugak yg sodap..
Quote
 
 
0 #4 2010-10-26 13:10
samalah dengan akak.. kalau wat lepat pisang tak suka letak kelapa.. suka wt mcm tu jer.. sedapnya.... sebenarnya apa2 kuih berasaskan pisang mmg feberet akak.. hehehe..

p/s: akak dah buat roti kismis prune quaker oat resepi rose.. mintak halal akak paste resepi tu kat blog & fp akak tauu... TQ.. sedap roti tu.. anak2 & hubby pun suka..
Quote
 
 
0 #3 2010-10-26 12:17
perfect combination .... lepat dan meee uwaaa... laparrr...
Quote
 
 
0 #2 2010-10-26 10:26
salam ros,
lepat pisang kesayangan akak tuh! akak pun tak suka yg ada inti.
Quote
 
 
0 #1 2010-10-26 10:12
tadi akak komen kat shoutmix box.. dah tekan jawapan and send.. tak kuor2 pun.. nape ek? mmmmm.. nak tulis lagi skali ke ni?

*sambil ingat ape akak tulis tadi..
sedap nampak lepat pisang ros... tapi akak lagi suka makan mee udang tu.. mmg sedap dan mengiurkan.... nyummm nyummm... * sambil cari mee dlm peti sejuk ros..... *
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh