Masakan - Kuih Muih

Share

Assalammualaikum WBT dan selamat sejahtera semua, makanan frozen memang selalu ade dalam peti ais rumah ros ni, sebabnya permintaan selalu ade, terutamanya nugget ayam taufu, kadang-kadang tu siang malam budak-budak ni makan nugget, buat banyak terus, dapatlah dalam 3 plastic saiz sederhana tu, cukuplah stok lebih kurang 2 minggu, yang lainye selalu ros buat popiah, karipap ataupun donut, ikut tahap kerajinan ros lah...hihhihi, anatara tips yang boleh digunakan untuk menyimpan makanan sejuk beku ialah.

1. Untuk Kuih Popia Frozen- Pastikan Inti popiah tu betul-betul sejuk sebelum dilipat dan selepas siap dilipat, susun atas dulang dan wrap kemas, simpan dalam sejuk beku lebih kurang 2 jam baru di masukkan di dalam plastik dan disejuk beku kan semula. ini untuk memastikan popia tidak melekat antara satu sama lain, dan supaya senang di keluarkan apabila hendak di goreng nanti.

2. Untuk Nugget Ayam Taufu- Setelah nugget ayam di salut dengan breadcrumbs, susun atas pinggan atau dulang leper, kemudian wrap kemas, simpan didalam peti ais sehingga nugget keras, keluarkan dan baru di susun di dalam plastic, tujuan nye same, untuk memastikan nugget tidak melekat antara satu sama lain dan senang dileraikan.

Resepi Nugget Ayam Taufu di SINI

Resepi Popiah Goreng Inti Sedap di SINI

Nugget Ayam Taufu yang penuh Khasiat, bagus untuk anak-anak

popiah, teringin tinggal goreng je...

sungguh moist dan sedap nugget ayam taufu ni

rangup ditambah lagi dengan kesedapan inti nye..pasti membangkitkan selera

Nota: Buat sendiri semua frozen foods ni lagi terjamin kebersihannya, berkat bagi anak-anak makan hasil masakan sendiri ditambah lagi dengan cuaca sejuk sekarang ni asyik lapar je..: )

Share

 

Comments  

 
0 #22 mawarasri 2014-10-15 20:32
Sy ni nk buka gerai karipap goreng panas..tp x tau cam ner nk buat spy karipap tu x melekat sesama sendiri lps kuar dr frezeer..kuatiti 1 hari lbh kurang 600bj..ada idea x?
Quote
 
 
+3 #21 pokme 2012-10-22 16:57
aslm! Nak sejukbekukan kuih bom, macmana eek? Masak separuh dulu ke, atau terus masuk freezer xyah separuh masak dulu
Quote
 
 
+1 #20 norqusya zaiqasyaz 2012-05-24 21:44
enak skali!!
Quote
 
 
+1 #19 norqusya zaiqasyaz 2012-05-24 21:43
huhu
Quote
 
 
+2 #18 mummy haziq 2012-01-17 08:42
kak,blh kongsi cm ne nk bt mknan sejukbeku???
Quote
 
 
+1 #17 fizaupm 2011-11-29 12:51
salam kakak...
saye copy paste resepi akak... nak try buat... sbb adik bradik sume suke makan popian n nugget... buat sndr sbb kite lebih tau kualiti makanan tu kan... =)
Quote
 
 
+3 #16 2011-01-13 14:06
Quoting whitecarnation:
Ros..saya dah cuba wat nugget tofu tue. memang sedap! lebih sedap dr yg dibeli kat kdai. Sikit pon xde rasa lemak ayam. Yg paling penting..BERSIH n kita tau bahan2 yg kita guna..tp saya coating 2 kali n agak tebal..next time kena coating sekali jek n saya gunakan bread crumb kaler oren... anak saya kemain suke lagi. Papa dia siap nak wat bentuk kereta lg. hehehe. THANX ROS!

same same kak, buat sendiri lagi terjamin kak, terima kasih sudi mencuba, wah guna breadcrumbs warna oren ya, sure makin sedap ni
Quote
 
 
+1 #15 2011-01-11 14:51
Ros..saya dah cuba wat nugget tofu tue. memang sedap! lebih sedap dr yg dibeli kat kdai. Sikit pon xde rasa lemak ayam. Yg paling penting..BERSIH n kita tau bahan2 yg kita guna..tp saya coating 2 kali n agak tebal..next time kena coating sekali jek n saya gunakan bread crumb kaler oren... anak saya kemain suke lagi. Papa dia siap nak wat bentuk kereta lg. hehehe. THANX ROS!
Quote
 
 
+1 #14 2010-12-31 09:26
Quoting tiha:
bagus ea buat seniri..terjamin kebersihan nya

sokong seratus peratus, kebersihan nye terjamin kan
Quote
 
 
+1 #13 2010-12-31 09:25
Quoting faradean:
Salam ros..
bagus buat frozen food ni..
akak br berjinak2 buat kroket kentang ..nnt nak buat popiah plak..
akk pinjam resepi ye

wah kroket, sodapgak, ros lama tak buat, aa sila2 buat popia, sedap tau
Quote
 
 
0 #12 2010-12-31 09:24
Quoting Kak Rose:
kak rose pun sllu ada buat frozen food ni, karipap, popia, vadai... nugget n tempura tu bli je... senang kan bila tengin nak makan tingal goreng jer..petang ni nak goreng karipap wat minum petang

salam kakros, wah ade karipap ya, nak nak,ros lama tak buat karipap ni, karipap pun sodap gak makan panas2 kan kak heheee
Quote
 
 
+1 #11 2010-12-31 09:24
Quoting LoNgJaR:
bagusnye kak ros buat seniri.. lepas ni boleh la bukak syarikat jual frozen food..hehe :lol:

buka syarikt tu takdelah, buat makan sendiri je heheee
Quote
 
 
+1 #10 2010-12-31 09:23
Quoting mas:
maceh untuk ros yang memperkenalkan makanan frozen ni...k.mas pun skrg dah buat stok mknn frozen,rasanya buatan sendiri lebih berkhasiat,seda p, kebersihan terjamin dan yang pastinya air tangan ibu @ isteri lebih mengikat kasih sayang keluarga kan ros.

salam kak, betul tu kak, air tangan sendiri kan, lagi berkat, biar ade stok selalu baru senang keje
Quote
 
 
+1 #9 2010-12-31 09:23
Quoting fiza:
nampak cam senang jek..tp kite ni kayu...masak ape sume x jadik...:-(

salam fiza, masak kena skills, kena buat slalu baru menjadi, good luck ya jgn give up
Quote
 
 
-1 #8 2010-12-31 09:22
Quoting izah:
akak bila baca blog ros ni la mula nk buat frozen sendiri..mmg berkat buat sendiri..dan senangkan...tak kelam kabut...mekasih ros..sumber inspirasi gituu

huhu, jadi sumber inpirasi hehe segan pulakni kak, tulah ni buat ni sbb nak elak kelam kabut lah ni heheeheh, senang dah ade, nak makan goren gje
Quote
 
 
0 #7 2010-12-29 21:37
bagus ea buat seniri..terjamin kebersihan nya
Quote
 
 
0 #6 2010-12-29 21:07
Salam ros..
bagus buat frozen food ni..
akak br berjinak2 buat kroket kentang ..nnt nak buat popiah plak..
akk pinjam resepi ye
Quote
 
 
-1 #5 2010-12-29 18:02
kak rose pun sllu ada buat frozen food ni, karipap, popia, vadai... nugget n tempura tu bli je... senang kan bila tengin nak makan tingal goreng jer..petang ni nak goreng karipap wat minum petang
Quote
 
 
0 #4 2010-12-29 16:57
bagusnye kak ros buat seniri.. lepas ni boleh la bukak syarikat jual frozen food..hehe
Quote
 
 
0 #3 2010-12-29 14:27
maceh untuk ros yang memperkenalkan makanan frozen ni...k.mas pun skrg dah buat stok mknn frozen,rasanya buatan sendiri lebih berkhasiat,seda p, kebersihan terjamin dan yang pastinya air tangan ibu @ isteri lebih mengikat kasih sayang keluarga kan ros.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh