Masakan - Kuih Muih

Share

Assalammualaikum WBT dan selamat pagi semua, hari ni ros rasa sihat sikit nak menaip, hari isnin lepas ros mula demam, sampai lah hari rabu, lepas tu badan pun lenguh-lenguh, tu yang tak larat nak buka laptop tu, alhamdulillah dah semakin sihat dah ni, berbalik pada tajuk menu di atas, ros buat apam polkadot ni hari ahad lepas, ni lah first time ros  buat, tertinggal keretapi, sedangkan kawan-kawan lain dah lama buat, sebabnya baru ade filling blueberry tu, beli dekat kedai bakery, itupun kakak ros yang belikan, bila dah ade, terus terpikir nak buat apam polkadot ni, anak-anak ros panggil apam telur dinasour...heheehehe tak kisahlah, janji semua suka makan, comel pun comel, dan warna nye pun menawan, dapat banyak juga, dapatlah jiran-jiran ros merasa, resepi ni ros ambil dari myresipi, sumbangan dari Shelly, terima kasih ya Shelly sudi berkongsi, izinkan ros panjangkan di sini pula ya.

Apam Polkadot
Sumber resepi: Shelly@myresipi.com

Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna

Cara-cara

1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.

ros letak dalam acuan lompang, masa mengukus

comel je kan nampak..suke ros tengok..: )

berintikan filling blueberry

lembut dan gebu je

Nota: Inti apam polkadot ni boleh diganti dengan ape jua filling kegemaran anda, nuttela ke, jem strawberry ke, warna apam pun ikutlah kreativiti masing-masing ya.

Share

 

Comments  

 
-1 #73 Sarah 2012-10-17 22:17
Dot dot tu cmne nak buat....
Quote
 
 
+1 #72 Sarah 2012-10-17 22:17
Dot dot tu mcm mana ....
Quote
 
 
+1 #71 aidilhakimie@yahoo.com 2012-07-13 21:32
aidil hakimie
Quote
 
 
0 #70 polo 2012-06-22 22:30
kkkk
Quote
 
 
0 #69 myra 2012-06-16 22:44
bru bt ni tadi...menjadi sgt..t
Quote
 
 
0 #68 zieyla ieyla 2012-06-07 21:27
saya nak cuba lah... thank kos kongsi menu
Quote
 
 
0 #67 azu 2012-06-01 14:55
saya try buat tp tak jadi gegu.dia naik tapi turun balik
Quote
 
 
0 #66 amiracalonupsr 2012-05-16 20:41
wat sendiri lagi sodap tau.........
Quote
 
 
0 #65 amiracalonupsr 2012-05-16 20:40
mula2 rasa x ...... then
Quote
 
 
+1 #64 esya 2012-05-14 16:05
sy dh try buat smalam tp x bape jadik..muehehe..lps selidik blk br pasan upenyer trsilap tpg...x ltk baking powder tp teramik tpg gandum gak..hehehe..
Quote
 
 
+4 #63 anis arifah 2012-04-18 23:09
snang x nk wat apam ni?
Quote
 
 
+2 #62 liyana kamilia 2012-04-18 17:51
[quote name="Alin Marlini"]dah penah try guna resepi begini tapi apam rasa telur. Camner ek?[/quot
itu pun x tahu!apa kebegap sgtlah kau ni!!!!!!!
Quote
 
 
+2 #61 khatijah 2012-03-21 14:37
askm semua ...saya baru cuba buat apam pokaldot ni huh...! sedap warna pun cantik ...tapi tak jadi bulat ..jadi senget senget
Quote
 
 
0 #60 una mohd 2012-03-01 13:23
kazen sy yg umur 2thn skali ngap je kat dlm mulut..sronok tgk budak2 mkn..thanx ye sis..1st time cuba mnjadi..tp, sy xltk filling pn..sbb xsuka sgt.
Quote
 
 
+1 #59 una mohd 2012-03-01 13:19
salam..thanx sudi share resepi..sgt2 sukakannya..dh byk kali buat..
Quote
 
 
-1 #58 qaseh siti 2012-02-19 13:08
hi sis, sy dh bt apam ni tpi die jd kecut bile sy angkat.. rse still sedp cume x nmpk mntel2 mcm sis punye la.. knpa cm 2 ea? tepung kurg ke? dan 1 lagi.. bhn2 tu msuk skli gus ke? atau pukul telur +gul dulu bru msuk bhn len??????????? plzzzzzz
Quote
 
 
0 #57 Marina 2012-01-30 12:04
Saya dah try buat cantik & sedap tak bantat. Tp bila sejuk dia keras & melekat kat papercup... Ada sapa2 tau tips2 utk menggebukan & xmelekat tak? Need helps...
Quote
 
 
0 #56 ieqa 2012-01-09 15:12
salam..sy dah byk kali try tp apam jadi keras bile da sejuk..kenapa erk..??
Quote
 
 
+2 #55 Ms. dyhea 2012-01-06 23:18
Quote:
nk tnyer tpung 2 agak2 braper eh..coz kiter xder pnimbang la hehe.... :lol:

sy pun tak pakai penimbang.. 2.5 cawan tepung 1 cwan gula dan 150ml susu segar.. alhamdulillah skng dah leh buat busines dah..
Quote
 
 
0 #54 MUTIA SABIHAH BT ABDULLAH 2011-12-30 23:32
salam... kat mana ye nak dptkn filling tu?
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh