Masakan - Kuih Muih

Share

Assalammualaikum WBT dan selamat tengahari semua,  semalam ros buat kuih tepung pelita, selalunya ros letak dalam bekas plastik kecil tu je, tapi kali ni ros gunakan daun pandan sebagai kelongsonnye, macam kuih tako pandan pulak nampaknye, tapi takpelah, janji rasanya same kan, resepi ni ros gandingkan tepung beras dengan tepung Hoen Kwe warna hijau tu, rasanya lebih sedap, resepinya boleh rujuk di bawah ni ye.

Kuih Tepung Pelita Daun Pandan
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Untuk Lapisan Bawah ( warna hijau)
1/2 cawan tepung beras
1 paket (100gram) tepung hoen kwee warna hijau
1 sudu besar air kapur
3/4 cawan gula
4 1/2 cawan air@ jus perahan daun pandan

Untuk Lapisan Atas ( warna putih)
450ml santan
1/2 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara-caranya

1. Buat Kelongsong tepung pelita menggunakan daun pandan, kemudian satukan tepung beras, tepung hoen kwe hijau, gula dan jus pandan, kacau sebati dan tapiskan, masukkan di dalam periuk dan kacau selalu hingga pekat dan berkilat.

2. Selepas itu curahkan lapisan hijau tadi ke dalam kelongsong daun pandan dan biarkan seketika. Sementara itu buat lapisan atasnya, santan di campur dengan tepung beras dan garam, kacau sebati dan tapiskan. Masukkan di dalam periuk dan kacau selalu, setelah santan menjadi pekat, curah kan ke atas lapisan hijau tadi, dan biarkan sejuk.

3. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan, Selamat Mencuba.

lapisan bawah tak sempat nak snap..sori ye..hihihi : )

Nota: kalau nak letak sengkuang cina pada dasar tepung pelita ni pun boleh, ikutlah selera masing-masing ya, kuih tepung pelita yang sangat femes di bulan puasa.

Share

 

Comments  

 
0 #8 era 2012-11-22 21:19
jika tidak letak tepung hoen kwee warna hijau boleh? rasa mustahil untuk jumpa tepung tersebut kerana saya tinggal di luar negara
Quote
 
 
0 #7 May 2012-08-20 11:20
Hello,

Thank you so much for sharing your lovely recipes. I just love love them all. So very informative, esp the pictures. I just wondering if you have recipe for "Biskut Kopi ranggup". Been trying to find it but to no avail.
Quote
 
 
-3 #6 kak mai 2012-07-31 14:47
mcm mana nak buat kelongsong tu guna daun pandan tu ros
Quote
 
 
0 #5 anis 2012-07-25 16:10
Salam.

Terima kasih Ros kongsi resepi,ambik dulu ni tak tau bila nak cuba.Moga Ros mendapat ganjaran dr Allah atas perkongsian ini.
Quote
 
 
-1 #4 tinie 2012-05-22 11:55
Assalamualaikum ,
Nak try, then tumpang nak copy and paste kat blog ye.

thanks
Quote
 
 
-3 #3 zura 2012-01-08 23:13
salam..nk tnye.. tepung hoen kwe hijau 2...xpnh jupe ler..lau x ltk xpe ke???
Quote
 
 
0 #2 2011-08-12 09:51
sedapnya ros tpung pelita tu, bln posa ni akak lom mkn lg kuih peberet ni tau... huhu
Quote
 
 
0 #1 2011-08-09 20:25
Aduiihhh terliur tul cikna tengok, ni kuih peberet ni bila berbuka
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh