Masakan - Kuih Muih

Share

Bahan-bahannya

15 keping kulit popiah ( ros beli kt baticrom)

150gram udang yang telah dibuang kulit ( boleh ganti dgn isi ayam atau daging)

200gram tauge ( kira satu paket tu lah)

1 biji telur

1/2 batang carrot

1/2 batang timun

1/2 cawan mix vegetable

2 ketul tauhu goreng

lada sulah

1/4 biji bawang besar

Cara-caranya

1. Bawang besar dan isi udang dicincang halus, kemudian timun dan carrot di hiris bentuk anak mancis, kira nipis-nipis lah, tauhu goreng di potong kecil bentuk kiub serta pukul telur sedikit menggunakan garpu.

2. Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang besar tadi hingga layu, masukkan isi udang dan hirisan carrot, kacau sebati dan biarkan sebentar, selepas itu masukkan mix vegetable kacau lagi, di dalam kuali yang same, ketepikan semua bahan dan curahkan telur, biarkan telur masak dan hancurkan. Gaul sebati.

3. Akhir sekali masukkan tauhu dan tauge, sesuaikan rasa, masukkan garam dan lada sulah, pastikan inti popiah ini tidak mengandungi air, dan sejukkan sebelum digulung. Gunakan bancuhan tepung gandum dicampur dgn sedikit air ( seperti pes) untuk digunakan sebagai pelekat bagi proses akhir penggulungan popiah ini nanti.

4. letak inti di tengah kulit popiah dan lipat seperti biasa, goreng dengan minyak yang banyak dan pastikan minyak betul-betul panas. Sedap dimakan panas-panas dan di cicah dengan sos cili ataupun sos cili manis thai, Selamat Mencuba.

-Baru siap digoreng ni, panas lagi, jom makan-

-ros cicah dgn sos cili manis thai je, sedap jugak-

Nota: Ros bagi nama popiah inti sedap ni sebabnya resepi ni ros buat masa balik mesia hari tu, satu family ros kata sedap, kakak-kakak dan mak pun minta resepi, semalam pun abang kata Oishi, yelah kan sape lagi nak puji kalau bukan family sendiri hihihi : )

-dapat award dari Love2cook, thankyou so much love, i like it. so cute-

Yang ni pulak dari Kak Ummi Kuantan, dah lama kak ummi suruh amik, baru ingat hari ni, terima kasih kak Ummi, sayang akak.

Share

 

Comments  

 
0 #27 carsten jy 2014-09-04 21:04
pandainya buat..terharu sya..hihhihi...
Quote
 
 
+1 #26 nini 2014-06-27 11:32
kak ros, kalau tak nak letak tauge boleh tak? sebab tak makan tauge
Quote
 
 
+1 #25 qeela 2013-01-09 15:31
kak... kalau x guna sayur campur tu xpekan?
Quote
 
 
+1 #24 siti nabila binti azmi 2012-12-05 20:28
nk buat senang ja...
Quote
 
 
-1 #23 myeha 2012-10-03 19:43
Quote
 
 
+4 #22 ogy 2012-09-16 09:58
As salam kak Ros, resepi kak ros mesti sedap2, harini nak cuba popiah ni pulak... dah lama nak buat..tq share resepi ni yg lain dari yg lain...
Quote
 
 
+2 #21 wanie 2012-08-15 01:57
sker sgt resepi semua nie....give me new inspiration..huhu btw tq kak rose...give byk ajar lam masakan...
Quote
 
 
0 #20 salha 2012-08-03 12:01
as slm ros...sy suka singgah blog ros neh.tgk resepi sume sdp2 n bahan pn x susah nk cari. sy dh try 2/3 resepi ros mmg menjadi..baru2 ni sy try dh buat popiah neh..mmg sedap sgt..trima kasih yer ros..
Quote
 
 
+2 #19 rina avail a.k.a cik bett 2012-08-02 09:05
sis..sy tgh cari resipi popiah dan terjumpa blog sis..nnt dh buat sy share kt blog dan link kan resipi sis ya :))
Quote
 
 
+2 #18 moin 2012-07-28 22:23
nampak mcm sodap jo..nanti edeng cubo..
Quote
 
 
+2 #17 katy 2012-07-28 13:51
Emmmm...blk keja nntti nk try buat la. Byk kulit popiah kt umah,my hubby slh beli mnunggu lepas. Tp blh guna ke kulit popiah yg bntuk bulat???
Quote
 
 
-1 #16 katy 2012-07-28 13:48
:sigh:
Quote
 
 
0 #15 mira 2012-05-26 15:32
saya dah tess dah sedap :D tapi kalau tiada kacang tu lagi sedap :lol:
Quote
 
 
0 #14 maria safiya 2012-05-22 08:53
salam sejahtera, tumpang tngok resepi popia je...nak wat bisness. ;-)
Quote
 
 
-1 #13 fiqah 2012-02-02 08:01
em.....sedapnya, minta dikit boleh tak.
Quote
 
 
-1 #12 2011-05-23 10:45
nk ty jap, mana dpt beli kulit popiah basah yang sedap eh??? thanks for the info
Quote
 
 
-2 #11 2011-05-02 15:01
rasenye sedap ke???
Quote
 
 
-1 #10 2011-05-02 14:54
ha ha..mk nk buat popiah.. ntah jady ke x.. hahaha
Quote
 
 
+1 #9 2010-09-28 18:45
Baru je wat popia ni. Buat 2 batch. Satu yg ikut resepi Kak Ros, lagi satu batch tabur bawang goreng dgn kacang tumbuk. Nur tak letak mix vege. Dua2 batch pun sedap. Mak puji. Terima Kasih Kak Ros.
Quote
 
 
-1 #8 2010-02-18 16:07
Quoting sakura.emi:
adeh lme nyer xbuat popiah ni ros..sejak stok kulit popiah yg bergntang tu abis..nk crila

naper masa ade bergantang tu tak pas-pas kt ros hihi..slmt carik kulit popia emi, sedap kan makan panas-panas..hihihi
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh