Mee/Sup

Share

Bahan-bahanye

2 ikat spagetti
6 ekor udang harimau saiz besar
2 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan air


bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus
2 biji telur rebus
bawang goreng

Caranye
1. Blender bawang besar dan bawang putih, kemudian panaskan minyak dan  masukkan cili kisar dan bawang yang telar diblender tadi, pastikan cili betul-betul garing, kemudian cedok sedikit minyak cili tadi lebih kurang 2 sudu besar dan ketepikan. Teruskan menumis dan masukkan udang kering.

2. sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit udang untuk dijadikan stok, setelah air stok udang mendidih masukkan isi udang dan rebus hingga udang masak,  isi udang ditos dan ketepikan.

3. Setelah bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah mendidih baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan garam. masak hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat, agak-agak je.

4. Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut arahan pada paket, pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2 sudu garam dalam air rebusan. angkat dan toskan.

5. Celur kangkung dan rebus telur, setelah semua bahan sedia, cara penyediaan, letakkan spagetti dahulu di dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan kuah, atur udang, kangkung, telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur sedikit bawang goreng sebagai hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki minyak lada yang di cedok tadi, curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi warna kuah, sedia untuk dihidangkan, anda pasti menggemarinya.

 

Share

 

Comments  

 
0 #12 2010-05-27 18:56
Quoting ungu violet:
thanks.. dh cuba.. mudah..senang.. paling penting sedap..

sedap kan, ros pun selalu buat
Quote
 
 
+1 #11 2010-05-27 16:12
thanks.. dh cuba.. mudah..senang.. paling penting sedap..
Quote
 
 
0 #10 2010-01-05 17:36
Quoting MamaFaMi:
Makkkk ai.. udang yang melengkau tu, menggetar jiwa dan raga ku! :roll:

mama welcome to my new blog ya, melinkau kasi mama terpesona..hihihi
Quote
 
 
0 #9 2010-01-03 19:42
Makkkk ai.. udang yang melengkau tu, menggetar jiwa dan raga ku!
Quote
 
 
0 #8 2010-01-03 16:59
Quoting Treat and Trick:
Sedapnya Ros mee udang...mintak sikit boleh?

nak sikit je ke? satu bowl pun boleh hihi...sila sila
Quote
 
 
-1 #7 2010-01-03 16:59
Quoting blogresipi:
Besor2 udang Ros ni.. terliur aiii :-)

memang sengaja guna udang besor, tamak lah ni hahahahaha, baru puas makan kan...hihi, kt findland senang tak dpt seafood?
Quote
 
 
0 #6 2010-01-03 16:58
Quoting ummi:
salam dr Arau Perlis Ros..hehe, saja je online smbil lepak2 nih..pg esok dah nak ke Uitm tu daftar Najwa..penatnya, dr KL kul 9pg, sampai kat hotel Kangar 2 ptg..Ptg td dah jalan2...mlm ni rest jek..hehe..anak adik dah lelap dah..muaaahhhss!

wah penuhnye jadual kak ummi ni, jalan balik KL nnt baik2 ya kak, bawak ole-ole dari perlis tau, ros tunggu ni
Quote
 
 
-1 #5 2010-01-03 16:57
Quoting love2cook:
Uish, sedapnya nampak!!! Love nak one bowl of Prawn Mee! errr geram tgk! hehehe :D

love nnt klu dah jumpe udang besor besor kt market tu buleh try resepi ros ni ye, memang sedap tau..hihi..sure love suke punye
Quote
 
 
0 #4 2010-01-03 09:47
Uish, sedapnya nampak!!! Love nak one bowl of Prawn Mee! errr geram tgk! hehehe
Quote
 
 
+1 #3 2010-01-02 22:30
salam dr Arau Perlis Ros..hehe, saja je online smbil lepak2 nih..pg esok dah nak ke Uitm tu daftar Najwa..penatnya, dr KL kul 9pg, sampai kat hotel Kangar 2 ptg..Ptg td dah jalan2...mlm ni rest jek..hehe..anak adik dah lelap dah..muaaahhhss!
Quote
 
 
+1 #2 2010-01-02 22:30
Besor2 udang Ros ni.. terliur aiii
Quote
 
 
+1 #1 2010-01-02 21:30
Sedapnya Ros mee udang...mintak sikit boleh?
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh