Masakan - Mee/Sup

Share

Bahan-bahanya
1 bungkus mee kuning ( dalam 300gram)
1/2 biji timun
Tauhu goreng
1 biji kentang ( potong berbaji ( bentuk wedges)
1 keping pehan ayam boneless
2 biji telur

untuk kuah rojak
3/4 cawan kacang tanah ( dikisar kasar)
Bahan Kisar ( 5 tankgai cili kering 1\4 biji bawang besar+1 ulas bawang putih+1 sudu kecil udang kering)
5 keping biskut ritz (blender halus)- boleh diganti dengan biskur cream crackers
1/2 sudu besar gula
garam
sedikit minyak untuk menumis

untuk kueh rojak
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder ( kalau nak ganti dengan yis pun bole)
sedikit kunyit serbuk
garam

1. Mula-mula buat kuah rojak, panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau, kemudian masukkan kacang tanah dan biskut ritz tadi, fungsi masukkan biskut untuk memekatkan kuah nanti. masukkan juga 1 cawan air, sesuaikan rasa ( masukkan garam dan sedikit gula)  dan biarkan kuah agak pekat. ok siap.

2. Buat kuih rojak, satukan semua bahan dan goreng dengan minyak panas, kemudian goreng ayam bersama sedikit tepung, selepas itu goreng pula kentang, rebus telur, akhir sekali hiris timun, tauhu dan celur mee kuning.

3. Cara Penyedian, susunkan tahu, kentang, kueh rojak tepung , ayam goreng, timun, telur rebus dan mee kuning di dalam pinggan, dan curahkan kuah rojak tadi, sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

Nota: Kalau tak mahu tambah ayam goreng pun takpe, ikutlah selera masing-masing ya, kalau guna yis untuk kueh rojak tu, perap seketika dalam 1 atau 2 jam baru digoreng, ros guna baking powder sebab nak cepat. : ), kueh rojak tetap lembut dan rangup. Amat sesuai untuk dijadikan menu minum petang.

Share

 

Comments  

 
0 #10 kak jah 2012-09-29 10:30
camana nk perint ni..malas lah nk salin
Quote
 
 
+2 #9 2010-10-05 07:26
Rokak Kucei di kuching lebeh spicy dan pekat, memang sedap. macam mana resipi nya ?
Quote
 
 
+1 #8 2010-04-24 17:25
Quoting erma:
simple sgt la.... blh bg bhn2 tmbhn lain x ?? cmjemput ker, taugeh ker.......

simplee sangatt???? tu kan dah ade resepi kueh rojak tu, klu dlm kueh tu nak tambah toge pun buleh, takpunleh refer resepi roja mee campur2..ade byk lagi bahan, ni resepi basic je ni, nak tambah ape2 ikut selera erma ya
Quote
 
 
0 #7 2010-04-23 16:51
simple sgt la.... blh bg bhn2 tmbhn lain x ?? cmjemput ker, taugeh ker.......
Quote
 
 
0 #6 2010-03-30 17:27
Quoting Sue@nenie:
Salam,
lamanya tak makan rojak ayam ni...kat s.alam susah nak jumpa ni..biasa mkn kat kg jeeee

kt shah alam tu, rojak klang senang nak dpatkan sue, rojak mee payah kan, takpe balik kg leh pulun y eheheeee
Quote
 
 
0 #5 2010-03-29 23:15
Salam,
lamanya tak makan rojak ayam ni...kat s.alam susah nak jumpa ni..biasa mkn kat kg jeeee
Quote
 
 
0 #4 2010-03-28 19:31
Quoting Yat Maria:
salam ros..
rajin sungguh mak dara sorang ni..tiap2 masa akak tngk ada post baru..ishhh rehat2 sket la ok??unless baking & memasak ni kira therapy jugak??

bila ada masa, I nak try this rojak..maybe without the chicken..nak test dulu rasa dia ..

aa takpe kak, klu takde ayam goreng pun, still sedap tau, mak dara ni mmg suke makan, suke masak, tp klu dah Malas, maggi je tau ros makan hahaaa
Quote
 
 
0 #3 2010-03-28 19:30
Quoting ummi:
:D Salam Ros..nanti dtg dapur akak amik award, pastu bwk sekali rojak tu tauuu...kuah lebih sikit eh, ada lebih boleh cicah dgn cucur udang pulak..hehe

ok kak ummi jab lagi ros amik ya award tu, mesti lah sudi dari blog yang ngetop cam kak ummi ni, femes oo blog kak ummi, referral paling byk jmc tau, heheheehehe
Quote
 
 
0 #2 2010-03-28 11:47
salam ros..
rajin sungguh mak dara sorang ni..tiap2 masa akak tngk ada post baru..ishhh rehat2 sket la ok??unless baking & memasak ni kira therapy jugak??

bila ada masa, I nak try this rojak..maybe without the chicken..nak test dulu rasa dia ..
Quote
 
 
0 #1 2010-03-28 11:31
Salam Ros..nanti dtg dapur akak amik award, pastu bwk sekali rojak tu tauuu...kuah lebih sikit eh, ada lebih boleh cicah dgn cucur udang pulak..hehe
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh