Masakan - Minuman

Share

Bahan-bahanya ( sumber resepi asal dari Kak Zura Warisan Iskandar Puteri , tapi ros copy dari blog Mat Gebu, terima kasih banyak-banyak pada Kak Zura dan Cik Mat kerana berkongsi resepi minuman yang menyegarkan ini. Minta izin ros kongsikan di sini ya. : )

1/4 cawan ibu sirap
Gula (dilarutkan dalam sedikit air panas ) -kadar gula mengikut citarasa masing-masing
3/4 tin susu cair (mat syorkan guna susu sejat IDEAL) - ros guna susu segar
3/4 jug kuib ais ( ros guna dua kiub je)
1/2 tin ice cream soda (mat letak 3/4 tin) - ros guna 1/2 cawan air mitsuya cider

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Satukan ibu sirap, air gula, susu cair dan ice cream soda, kacau rata dan masukkan kiub ais. Biarkan kuib air mencair. Tidak perlu tambah air kerana ini akan mengurangkan rasa lemak sirap bandung.

2. Resipi diatas tu menghasilkan 1 jug sirap bandung soda. Kalau nak masak dulu gula sirap ros pun ok, tambah daun pandan dalam sirap ros yang kita masak tadi untuk menambah keharumannya.

Nota: Ros buat air ni segelas je, hihi, buat rasa, pandai-pandai lah kita adjust kuantiti bahan tu ye, bergantung pada berapa gelas air bandung soda yang ingin kita buat, ros masukkan hanya 2 ketul kiubi air je tu, sbb susu dan air mitsuya cider tu dari dalam peti ais, memang dah sejuk dah..hihi, hari ni Osaka cerah pulak, tu yang tiba-tiba teringin nak minum air sejuk tu : )

Share

 

Comments  

 
0 #11 2011-08-14 18:52
Bestnya air ni..sodap hehe

http://ruim-al-rembawi.blogspot.com/2011/07/kurma-badam-akbar.html
Quote
 
 
+1 #10 2010-11-07 19:05
Quoting Fara:
Salam..

Nak tanye ye.. Mitsuya Cider ni carbonated drink je kan? Halal diminum kan.. just nak make sure.. thanks!

mitsuya cider tu mcm aiskrim soda, halal, insyaAllah, ...same je dgn softdrink carbonated drink tu
Quote
 
 
+2 #9 2010-11-05 22:24
Salam..

Nak tanye ye.. Mitsuya Cider ni carbonated drink je kan? Halal diminum kan.. just nak make sure.. thanks!
Quote
 
 
+1 #8 2010-03-15 08:50
Quoting tiha:
owh..hilang dahaga ni tp kat tokyo sejuk kan..kat M'sia ..kemarau

Tiha, ros dah pindah Osaka dah..hihi, sini sejuk lagi tp saje je nak buat air tu, teringin lak heheeh
Quote
 
 
+1 #7 2010-03-14 08:48
owh..hilang dahaga ni tp kat tokyo sejuk kan..kat M'sia ..kemarau
Quote
 
 
+1 #6 2010-03-13 07:45
Quoting Sue@nenie:
Salam Ros.....lamanya tak minum bansung soda ni...sejuk sejuk nyaman jeee kat anak tekak

ros first time minum air ni sue, hehehehe, kes terliur lah ni bila tgk sirap bandung kt blog cik mat tu..terus buat segelas..letak kiub dua ketul je, sbb kt sini sebenarnya sejuk gak lagi heheee
Quote
 
 
+1 #5 2010-03-12 21:23
Salam Ros.....lamanya tak minum bansung soda ni...sejuk sejuk nyaman jeee kat anak tekak
Quote
 
 
+1 #4 2010-03-12 21:18
Quoting Sya:
baru buat semalam. pastu buat version xletak eskrem soda buat eskrem malaysia. gigih tau panas2 nih! :lol:

huhu, rajin nye kaksya, buat aiskirm bandung guna plastic cap kingkong ye he heehehe, nak beli dua batang buleh? brape sen satu?
Quote
 
 
+1 #3 2010-03-12 21:17
Quoting love2cook:
Hi Ros, suka love sirap bandung soda nih! Mmg sll buat...atleast once a week! hehehe ;)

Nak tgk apam klang erk...hihi. N3 blm lagi Ros...just got back home...maybe by tonight! Jgn ketawa dah! hahaha! :D

oo air feveret love ya, ros baru buat sekali je ni, tu yang buat segelas je dulu tu buat rasa, tapi mmg sedaplah, menyegarkan, ros dah tgk dah apam beras love, cun ape, colorful...janji sedap kan
Quote
 
 
+1 #2 2010-03-12 19:40
baru buat semalam. pastu buat version xletak eskrem soda buat eskrem malaysia. gigih tau panas2 nih!
Quote
 
 
+1 #1 2010-03-12 17:58
Hi Ros, suka love sirap bandung soda nih! Mmg sll buat...atleast once a week! hehehe ;)

Nak tgk apam klang erk...hihi. N3 blm lagi Ros...just got back home...maybe by tonight! Jgn ketawa dah! hahaha!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh