Masakan - Nasi

Share

Ni menu dinner kami hari jumaat lepas, siaran tertangguh, ros buat nasi beriani guna rempah faiza dan guna beras wangi jasmine je, stok beras basmathi takde, nasib baik jadi dan berderai juga nasi tu : ). Pelengkapnye pula ros masak opor daging ( rempahnya beli kat pasar payang) dan acar timun. Resepi nasi beriani ros refer kat bungkusan rempah beriani faiza tu je. : )

Bahan-bahanya

3 cawan beras wangi jasmine ( lagi sedap guna beras basmathi)

1 cawan susu segar+ 1 cawan air ( guna susu cair ideal tu lagi sedap)

1 batang kulit kayu manis

1 kuntum bunga lawang

sedikit bawang besar ( di cincang halus)

1 ulas bawang putih ( dicincang halus)

1/2 kiub pati ayam

2 sudu besar rempah beriani faiza

sedikit pewarna kuning

1 helai daun pandan ( disimpul)

sedikit kismis hitam

sedikit kacang gajus

2 sudu besar butter

- rempah beriani faiza yang ros gunakan-

-rempah opor daging ( beli kat pasar payang K.Terengganu masa balik Mesia hari tu)

Cara-caranya

1. Basuh beras Jasmine dan toskan, kemudian panaskan periuk, cairkan butter dan tumis kulit kayu manis dan bunga lawang, apabila naik bau masukkan rempah beriani tadi, kacau sebati.

2. Selepas itu masukkan beras dan kacau lagi, biarkan seketika, akhir sekali curahkan ke dalam periuk nasi dan masukkan susu segar, air, kiub pati ayam, daun pandan, pewarna kuning dan kismis hitam. Sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam. Tekan On dan masak nasik seperti biasa. Perlu di ingat sukatan air tu bergantung pada periuk nasi masing-masing ya, pandai-pandai lah adjust. : )

3. Bila dah masak, baru masukkan kacang gajus, sedia untuk dihidangkan bersama lauk pauk yang lain. Selamat Mencuba. ( kalau letak daun puding lagi sedap ni)

Nota: Ros buat opor daging dan acar timun sebagai pelengkap menu nasi beriani ni, resepi opor daging tu same je dengan cara ros masak Daging Masak Rempah, tukarkan rempah kari dan korma dengan rempah opor daging, dan masukkan sebiji kentang, acar timun tu pun ros tak letak nenas, letak timun, carrot dan bawang besar je. : )

Share

 

Comments  

 
0 #18 2011-01-18 19:05
Quoting achmad sainudy:
:-) apakah bumbu beriani faizah... sama dengan bumbu masa kari / cuury. terimakasih sdh mempostkan resep nasi beriani. semoga sehat dan sukses selalu. wassalam ww.

salam ya, di atas itu ade gambar bumbu beriani faiza, itu hanya jenama rempah, harap dpt membantu ya , bumbu beriani, tidak sama dengan bumbu kari...memang nama khas nya rempah beriani
Quote
 
 
0 #17 2011-01-15 19:41
apakah bumbu beriani faizah... sama dengan bumbu masa kari / cuury. terimakasih sdh mempostkan resep nasi beriani. semoga sehat dan sukses selalu. wassalam ww.
Quote
 
 
-1 #16 2010-03-16 12:01
Quoting love2cook:
Ros, will post on the ghee rice recipe next time bila Love ada buat lagi. Love mmg ikut resipi mak je. B4 this, pernah banyak kali tayang gambar...resipi tak letak. hihi! ;)

ok love, ros tunggu resepi nasi ghee tu, wlupn ros takde stok ghee kt rumah ni, love , ros dah tgk dah apam beras tu, senyum je, jealous tau
Quote
 
 
0 #15 2010-03-16 08:59
Ros, will post on the ghee rice recipe next time bila Love ada buat lagi. Love mmg ikut resipi mak je. B4 this, pernah banyak kali tayang gambar...resipi tak letak. hihi! ;)
Quote
 
 
0 #14 2010-03-15 22:43
Quoting Sue@nenie:
Salam Ros, sue pun selalu buat nasi beriyani guna rempah Faiza ni....Sedapppp....mudah pula kannn....
Pssttttt...Opor daging itewwwww nampak menyelerakannnn

opor daging tu mmg ros suke sue, ros tambah sikit kicap pekat n kicap manis, kasi tambah seri kaler coklatye tu heehhe,baru sedap makan, rempah faiza best2, nasi goreng beriani pun sodap hihi
Quote
 
 
-1 #13 2010-03-15 22:00
Salam Ros, sue pun selalu buat nasi beriyani guna rempah Faiza ni....Sedapppp....mudah pula kannn....
Pssttttt...Opor daging itewwwww nampak menyelerakannnn
Quote
 
 
0 #12 2010-03-15 21:51
Quoting tiha:
suke nye2x nasi bryani..cedap, suka tgk pic yg ros snap2x :-*

ros pun suek makan nasi beriani ni, tp takleh byk2 hehehe, gambar biasa je semua tu tiha, mak budak baru nak blaja
Quote
 
 
0 #11 2010-03-15 21:36
suke nye2x nasi bryani..cedap, suka tgk pic yg ros snap2x
Quote
 
 
0 #10 2010-03-15 20:35
Quoting Yat Maria:
Rossssss...macam tau jer..I ngah cari nasi beriani nak beli tadi..tapi kedai yg jual power beriani tu tutup la...kesian kita..anyway..drool kat sini je eh??? :P

la kesianye kak yat, tak jumpe nasi beriani yang sedap ye, tu ade croisant, sedap gak tu
Quote
 
 
0 #9 2010-03-15 20:34
Quoting love2cook:
Whoa Ros, besnya beriani tuh! Love had Ghee Rice today, mak Love masak! muahaha! ;)

wah love, ade ghee rice ya, nnt love mintaklah resepi dari mak love tu, boleh ros try nnt, hihi, nasi beriani lama tak makan ni love, nasib baik ade rempah dia
Quote
 
 
0 #8 2010-03-15 20:33
Quoting faraheeda:
em oishiii

buleh lepas teringin nak makan..hihi
Quote
 
 
0 #7 2010-03-15 20:33
Quoting faraheeda:
:lol: oishii nye ros...

ala nasi beriani tak cukup bahan tu farah, belasah jelah, janji ade rasa heheee
Quote
 
 
0 #6 2010-03-15 20:32
Quoting Banun:
Salam lang,

Lang ade resipi puding som2. nak resipi ikut buku resipi masa kita skolah vert dlu.. klau ade, emel lang.. buku resipi den, acik den dh buek harto.. hehe..

aku mane ingat resepi puding som som tu banun, klu ko nak tau, alang tak pernah buat lagi puding som som, takpe takpennt alang surveykan resepi best utk banun ek, tungguuu... buku resepi vert dulu aku ntah ke mana ntah, tinggal kt palong..
Quote
 
 
0 #5 2010-03-15 18:42
Rossssss...macam tau jer..I ngah cari nasi beriani nak beli tadi..tapi kedai yg jual power beriani tu tutup la...kesian kita..anyway..drool kat sini je eh???
Quote
 
 
0 #4 2010-03-15 16:47
Whoa Ros, besnya beriani tuh! Love had Ghee Rice today, mak Love masak! muahaha! ;)
Quote
 
 
+1 #3 2010-03-15 15:37
em oishiii
Quote
 
 
-1 #2 2010-03-15 15:36
oishii nye ros...
Quote
 
 
0 #1 2010-03-15 15:33
Salam lang,

Lang ade resipi puding som2. nak resipi ikut buku resipi masa kita skolah vert dlu.. klau ade, emel lang.. buku resipi den, acik den dh buek harto.. hehe..
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh