Masakan - Nasi

Share

Bahan-bahanya
2 cawan nasi
Sengengam ikan bilis digoreng dan dikisar halus
6 biji cili padi
1 ulas bawang putih ( dicincang halus)
1/4 biji bawang (dicincang halus)
5 batang kacang buncis@ kacang panjang di hiris halus
1 btg serai di hiris halus
1 helai daun limau purut ( dihiris halus)
Sedikit bunga kantan( dihiris halus)


Bahan sampingan

 ikan bilis goreng 
 Hirisan kobis
 Keropok ikan goreng

Caranya

  1. Panaskan minyak kemudian masukan bawang putih, cili padi dan bawang besar, biarkan garing.
  2. Kemudiang masukkan sayur, bunga kantan, serai, daun limau purut, kacang buncis, dan ikan bilis yang dikisar.
  3. Selepas itu masukkan nasi dan kacau rata, sesuaikan rasa, tambah garam jika perlu, kacau sentiasa dan pastikan bahan-bahan di gaul sebati. Angkat dan hidangkan bersama kobis, ikan bilis goreng dan keropok ikan. Masakan ringkas dan berkhasiat, anda pasti menggemarinya. Selamat Mencuba.


Share

 

Comments  

 
0 #12 Mrs Kamilah 2013-07-22 11:07
Resepi untuk berbuka hari ini. Terima kasih kak ros..
Quote
 
 
0 #11 kak mahh 2013-04-11 17:42
Bestnya ...esok nak try!
Quote
 
 
0 #10 2010-02-03 19:30
Quoting anim:
ros,sy dah lama tgk site ni..dr time yg version lama lg...menarik sgt tgk resepi2 dlm nih..nak tny ler...kalau kat japan nih mana nak dpt bunga kantan???sbb tgk resepi ros nih byk brg yg takdak kat sini ler...sedey...

kak anim, bunga kantan ros angkut dari mesia, dan bahan lain yang takde kt sini pun seperti, daun kesum semua pun ros angkut gak, frozen kan siap2 hihi, masa balik mesia jab hari tu mmg dah list lah siap2, hihi..
Quote
 
 
+1 #9 2010-02-03 16:47
ros,sy dah lama tgk site ni..dr time yg version lama lg...menarik sgt tgk resepi2 dlm nih..nak tny ler...kalau kat japan nih mana nak dpt bunga kantan???sbb tgk resepi ros nih byk brg yg takdak kat sini ler...sedey...
Quote
 
 
0 #8 2010-01-05 17:14
Quoting 14sept:
jiya masak nasik lemak jek ari ni. nak tukar ngan nasi goreng kerabu leh?? :-*

nak tukar tukar buleh2...kakros nak sambal lebey ye heheeee
Quote
 
 
0 #7 2010-01-05 17:14
Quoting ummi:
Ros, akak baru balik ni, xda mood lg nak masak2..tp mood makan duk ada jek...mintak sikit nasi goreng kerabu Ros yang mengancam tuh... :P

dah ade mood nak masak lom tu kak? klu tak meh join ros makan sekali
Quote
 
 
0 #6 2010-01-05 17:13
Quoting Sue@Nenie:
Wahhhh..Sedapnya..

Kite datang bawa pinggan nak ngendeng... :roll:

bukan setakat pinggan je ros bubuh kan, siap tapau kan lagi ni..jom kita makan same-same
Quote
 
 
0 #5 2010-01-05 17:12
Quoting love2cook:
Laparnyaaaaa! :sad:

ala ala, love, suke ke ulam-ulam ni, nnt ade bahan love buleh cuba buat ye, ros suke nasi goreng style ni
Quote
 
 
0 #4 2010-01-04 18:36
Laparnyaaaaa!
Quote
 
 
0 #3 2010-01-04 17:25
Wahhhh..Sedapnya..

Kite datang bawa pinggan nak ngendeng...
Quote
 
 
0 #2 2010-01-04 17:20
Ros, akak baru balik ni, xda mood lg nak masak2..tp mood makan duk ada jek...mintak sikit nasi goreng kerabu Ros yang mengancam tuh...
Quote
 
 
0 #1 2010-01-04 16:32
jiya masak nasik lemak jek ari ni. nak tukar ngan nasi goreng kerabu leh??
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh