Masakan - Nasi

Share

Ni menu dah lama ni, di updated dari rumah lama multiply heheehhee : )

Nasi Goreng Nenas ( 3-4 orang makan)

3 cawan nasi putih ( lagi sedap guna beras jasmine)
5 ekor udang basah ( udang harimau)-dibuang kulit dan hiris kasar.
1 sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
2 sudu besar mix vegetable
1/4 biji nenas ( dipotong dadu)
1/4 biji bawang besar ( dicincang halus)
1 biji bawang putih ( dicincang halus)
sedikit lada sulah
1 biji telur ( dipukul sedikit)
sedikit bawang goreng untuk hiasan
2-3 biji cili padi ( dicincang halus)
1 sudu kecil minyak bijan ( klu tak nak guna pun takpe)

Cara-cara

1. Mula-mula panaskan 2 sudu besar minyak masak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi, setelah naik bau masukkan mix vegetable dan udang. kacau sebati.

2. Kemudian masukkan udang kering dan telur, selepas itu masukkan nenas, lada sulah, garam dan nasi, kacau sebati, akhir sekali masukkan minyak bijan. Angkat dan tabur sedikit dengan bawang goreng. Ok dah siap, sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba. : )

Nota: kalau nak tambah isi ayam ataupun daging pun boleh, ikutlah ape yang ade dalam peti ais tu,  nak guna nenas dalam tin pun boleh, tapi jangan letak byk sangat ye, agak-agakje kuantiti nenas tu, suke rasa nasi goreng nenas ni, masam-masam manis bila dikunyah dengan nasi tu.

Share

 

Comments  

 
+1 #6 2010-05-06 17:49
Quoting nurindah:
salam ros,
hai berkenan akak ngan mangkuk nenas tu. pinjam bole? hihi. kalu deco cantik macam ni, makan nasi goreng satu bekas tupun tak cukup nih :D

hahaha, kasi lawo sikit nasi ni kak, tu yang letak dlm bekas nenas tu ehehehhe, tp byk gak dlm tu, cukup cukup..hehee, nak tambah buleh je heheeee
Quote
 
 
0 #5 2010-05-06 13:51
salam ros,
hai berkenan akak ngan mangkuk nenas tu. pinjam bole? hihi. kalu deco cantik macam ni, makan nasi goreng satu bekas tupun tak cukup nih
Quote
 
 
0 #4 2010-05-05 21:13
Quoting love2cook:
Hi Ros, rajinnya Ros buat deco ngan nenanssss!!! Mintak cikit...hehe ;)

korek je nenas tu love, hahaha, saje kasi lawa sikit, ni dah hulur dah sepiring utk love, jom makan...
Quote
 
 
0 #3 2010-05-05 21:12
Quoting mummyseri:
Salam ros..
mmg sedap nasi ni...tak pena wat sndiri..
mkn yang kt restorannyer;)..
kasi akak smngkuk kecik ye..nnt ros dtg uma ambil roti putchi yek..

kak seri, ros dah tgk dah roti putchi kentang tu kak, lawanye...klu dekat leh ngendengni...trimakasih ya kak sudi mencuba
Quote
 
 
0 #2 2010-05-05 10:04
Hi Ros, rajinnya Ros buat deco ngan nenanssss!!! Mintak cikit...hehe ;)
Quote
 
 
0 #1 2010-05-05 09:12
Salam ros..
mmg sedap nasi ni...tak pena wat sndiri..
mkn yang kt restorannyer;)..
kasi akak smngkuk kecik ye..nnt ros dtg uma ambil roti putchi yek..
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh