Masakan - Nasi

Share

Bahan-bahanya
Bahan A
1 ekor ayam ( ros guna yang se ekor 1kg tu)
3 biji bawang putih dicincang halus atau diblender
1/2 buku halia saiz sederhana ( dipotong nipis)
1 kiub pati ayam maggi
sedikit garam

Bahan B ( untuk sambal lada)
1 biji capcicum merah ( leh guna lada merah)
2 biji bawang putih
1/2 biji bawang besar
3/4 buku halia saiz sederhana ( agak2 je)
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar gula
2 sudu besar sos cili maggi atau sos cili thai
1 sudu besar cuka makan


Bahan C
4 cawan beras biasa atau beras jasmine ( kuantiti beras ikut isi rumah)
2 sudu besar minyak
2 biji bawang putih
2 inci halia ( dihiris nipis)
1 sudu besar minyak bijan
( kalau nak letak daun pandan pun buleh kasi tambah wangi)

Bahan D ( sup Ayam)
1/2 bahagian air rebusan ayam tadi
1/2 bahagian bahan tumis nasi ayam
daun sup

hidangan sampingan
salad
timun
tomato


Caranya ( untuk ayam)
1. Mula-mula letak se-ekor ayam dlm periuk dan masukkan air, biar ayam tenggelam, masukkan juga bawang putih dan halia, kemudian masukkan garam dan kiub pati ayam, rebus ayam hinnga masak lebih kurang 1/2 jam. angkat ayam dan ketepikan.
Air rebusan ayam tu bahagi dua, akan digunakan untuk sup dan nasi ayam nanti.
bila nak makan nnt baru potong dan letakkan sedikit kicap cair ( ros guna soyu), renjis minyak bijan dan hias dgn hirisan daun sup.

2. Buat sambal lada- blender semua bahan B dan masak hingga agak pekat.

3.  Untuk sup dan nasi pula, Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bagi Bahan C iaitu bawang putih, dah halia, setelah agak garing separuh bahan tumis tu di curah dalam
dalam periuk nasi ayam, separuh lagi akan digunakan untuk sup ayam nanti,  masukkan separuh air rebusan ayam tadi, masak nasi seperti biasa dan masukkan juga sedikit minyak bijan.

4. Di dalam periuk lain masak sup ayam hingga mendidih dan masukkan separuh bahagian bahan tumis nasi ayam tadi, akhir sekali masukkan pula daun sup, tutup api, ok dah siap, hidang bersama daun salad, hirisan timun dan hirisan tomato sebagai pelengkap menu nasi ayam hainan ni. Walaupun step nye nampak banyak, tapi bila dah buat senang je, tak guna banyak masa pun. Selamat Mencuba.

Nota: satu menu yang sihat dan senang di sediakan, ayam pun tidak perlu digoreng. sesuai untuk sesiapa yang berdiet,  : )

Share

 

Comments  

 
-1 #23 amirul 2013-01-06 13:15
Sedap nasi aym nie
Quote
 
 
0 #22 orng kk 2012-09-04 15:24
lama dah nak try resipe ni..baru terjumpa..mesti try hari ini..sama kah dgn nasi ayam hainan kat bukit bintang..klau g sana mesti singgah..skrng nak cuba sndiri hehehe..
Quote
 
 
-1 #21 Asmin Azusa 2012-06-02 13:53
Assalamualaikum ,

ros,

saya amik kamu punya resipi for today's lunch
huhuhuhuh
ni da lebih dari 10x kita amik resipi yg simple mimple ni
huhuhu
btw tq
Quote
 
 
0 #20 Hayati 2012-05-08 18:00
Salam Ros...

Baru jugak terjumpa website Ros ni...Dah cuban nasi ayam hainannya. Alhamdulillah...thanks. Websitenya cukup bernas. Jazakillahu khairan for sharing.
Quote
 
 
0 #19 nazrin 2012-04-02 12:33
salam..saya dan keluarga rasa nk masak masakkan ni..nmpak menyelerakan..nk tnye sos soyu tu pe??kicap cair tu kicap cair maggie ke??klu kita tumis gne margerin tu byk mne nk gne ye???tq
Quote
 
 
-6 #18 NAZRI 2012-03-11 10:53
hai
Quote
 
 
-6 #17 NAZRI 2012-03-11 10:52
hai
Quote
 
 
-3 #16 NAZRI 2012-03-11 10:52
dah try resepi nih, mmg best, cepat lak tu nak masak.....dah dua kali buat....thanks ros coz sudi share resipi nih Quote:
dah try resepi nih, mmg best, cepat lak tu nak masak.....dah dua kali buat....thanks ros coz sudi share resipi nih
Quote
 
 
-4 #15 norlieharumaini 2012-02-03 09:51
nai yg ni yg di idamkan
Quote
 
 
-4 #14 2010-04-14 13:01
Quoting wana yusuf:
first time singgah sini... nasi you menggoda btul.... gambar pun cantik!!

salam wawa, slmt datang ye, gambar biasa je tu, gambar makanan kt rumah wawa lagi cunng, ros pn suke tgk tau..
Quote
 
 
-3 #13 2010-04-13 10:23
first time singgah sini... nasi you menggoda btul.... gambar pun cantik!!
Quote
 
 
-1 #12 2010-01-29 20:22
Quoting kak ina kl:
salam ros...akak pun baru masak nasi ayam hainan...tapi ayam kena bakar sikit.

wah dah try ye kak, nnt tayang ye, nak makan nasi ayam hainan Key El, hihi..
Quote
 
 
-2 #11 2010-01-29 19:00
salam ros...akak pun baru masak nasi ayam hainan...tapi ayam kena bakar sikit.
Quote
 
 
-2 #10 2010-01-26 09:18
Quoting smile@tonsulaim an:
sedapnya..cantik nasitu, ton buat selalunya nasi tak berkilat & berderai macamtu..sebab apa ya?

mungkin tak cukup minyak or marjerin kot kak ton, pastu make sure kena tumis lama sikit beras dgn bahan tumis tu, lagi satu air jgn byk sgt ye..good luck kak, mane tau lain kali jadi berderai..
Quote
 
 
-2 #9 2010-01-26 09:17
Quoting Ijan:
Salam Ros,
Wah cantik nye nasi hainan ros nie... terliur den. Suke semua gambar ros ni la.especially nasi tue.. nampak sejibik sejibik beras nye heheh

heheehehe thanks kak sbb suke gambar ni semua, nasi tu berderai tu, mmg ros sukat air dia ngam ngam je, heheehe, maybe sbb tumis dulu kot beras tu kejap, tu yang bederai tu hihi..
Quote
 
 
-3 #8 2010-01-26 09:16
Quoting ummi:
:P Alahaiiii...terliur tgk nasi ayam nih..cam sedap jek..tp kan, anak akak suka kalu ayam tu goreng or bakar kasi hitam2, kalu nampak putih camni kan, alamat akak la kena makan kang..hehe

oo tak dpt sambutan sgt ye klu ayam putih ni kak, takpe takpe, ikut je selera anak-anak tu, nnt bila akak teringin nak rasa buat dua tiga ketul akak nye je, kak ummi sihat?
Quote
 
 
0 #7 2010-01-26 09:15
Quoting love2cook:
Hi Ros...dah pindah ke Osaka???

Wow, nasi ayam hainan menggoda tau!!! uishhhhhhhhh! :lol:

ros dah selamat pindah ke osaka dah Love, nasi ayam tu, menu lama dah tu, hihi..saje kemaskini kt JMC, love n anak-anak sihat?
Quote
 
 
-2 #6 2010-01-26 09:14
Quoting Arlin_Diana:
dah try resepi nih, mmg best, cepat lak tu nak masak.....dah dua kali buat....thanks ros coz sudi share resipi nih

arlin, wah dah buat dua kali ya, terima kasih ye sbb sudi mencuba, ros pun suke nasi ayam ni, sihat dan sedap kan hihihi
Quote
 
 
-2 #5 2010-01-22 10:44
sedapnya..cantik nasitu, ton buat selalunya nasi tak berkilat & berderai macamtu..sebab apa ya?
Quote
 
 
-2 #4 2010-01-21 21:04
Salam Ros,
Wah cantik nye nasi hainan ros nie... terliur den. Suke semua gambar ros ni la.especially nasi tue.. nampak sejibik sejibik beras nye heheh
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh