Masakan - Pencuci Mulut

Share

Hari ni dapat gak merasa pulut mangga, first time buat, dah lama teringin nak makan bila nampak kat Blog Kak Ika dan Kak Hana tu, resepi pun senang je, siap telefon kak hana lagi tadi, tanya details cam mane nak masak pulut mangga ni, lepas je balik ambil Kakak Damia kat KUMON tadi terus projek di dapur.  : )

Sumber Resepi dari Blog Kak Hana Kanazawa ade juga di Blog Kak Ika, lebih kurang same je resepi nye, terima kasih ya buat kakak berdua yang share resepi pulut mangga yang maveles ni, izinkan ros kongsikan di JMC ya : )

Bahan-bahan

1 cawan beras pulut - rendam 1-2jam @ semalaman
1 cawan santan
1/4 sudu kecil garam
3-4 sudu makan gula perang
1 sudu makan tepung jagung ( ros guna katakuriko)
daun pandan
mangga - kupas dan hiris

Cara-cara
1.Panaskan kukusan. Kukus beras pulut hingga setengah masak.

2.Masukkan 1/4 cwn santan yg telah digaul dengan garam. Masukkan skali daun pandan. Kukus lagi hingga pulut masak.

3.Periuk lain, satukan baki santan, daun pandan dan juga gula perang (kemanisan ikut selera masing2). Masak hingga mendidih. Masukkan tepung jagung utk kuah yg agak pekat.

4.Utk hidangan - Sendukkan pulut ke dalam bekas. Tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga.

5.Siap untuk dinikmati.

Nota: Rasa pulut, lemak santan dan masam masam manis mangga tu memang tak terkata lah nikmatnya, jadi feveret ros lah lepas ni. sedap sangat, kena dengan selera ros. : ), terima kasih kak Hana  bagi Mangga Thai ni, dapat gak akhirnya merasa dessert ni.

Share

 

Comments  

 
-1 #9 2011-03-06 16:31
nmpk mcm sdp je emm
Quote
 
 
0 #8 2010-05-30 14:02
Quoting awang:
sy rase pulut mangga yg mkn kat pekan golok lain,
ye ade krim campur nge pulut n magga.
memang best giler.....

saya ikut resepi je, tak tau pun yg original cammane, tp sedap jugak yang versi ni
Quote
 
 
0 #7 2010-05-30 13:57
sy rase pulut mangga yg mkn kat pekan golok lain,
ye ade krim campur nge pulut n magga.
memang best giler.....
Quote
 
 
0 #6 2010-03-26 13:32
Quoting menn:
nampak sedap sgt..tp stil xreti makan..hahah..last2 mesti mkn mangga jek..

masa duduk kelantan..terkial2 nak mkn pulut durian..sbb xbiasa..hhahaah..~~malu2

hihi, takyah malu-malu menn, nnt try lah lagi, mane tau leh suke balik, umpil mangga dulu pun takpe, last makan pulut ngan santan ya
Quote
 
 
0 #5 2010-03-26 13:31
Quoting ummi:
:o waaaah meleleh air liur akak tgk pulut mangga Ros nih...Akak kan, x penah buat n x penah makan lg pulut mangga camni tau..nnt nak kena try laa kalau Ros x hantar kat akak.. :lol:

ros pun first time buat kak, sedap, rasa lemak santan, masam masam manis mangga, kenalah, byk ros pulun semalm hihi, kak ummi mangga byk kn kt mesia tu, nnt try ya hihi
Quote
 
 
0 #4 2010-03-26 10:23
nampak sedap sgt..tp stil xreti makan..hahah..last2 mesti mkn mangga jek..

masa duduk kelantan..terkial2 nak mkn pulut durian..sbb xbiasa..hhahaah..~~malu2
Quote
 
 
0 #3 2010-03-25 21:59
waaaah meleleh air liur akak tgk pulut mangga Ros nih...Akak kan, x penah buat n x penah makan lg pulut mangga camni tau..nnt nak kena try laa kalau Ros x hantar kat akak..
Quote
 
 
0 #2 2010-03-25 20:24
Quoting LinChan:
terkehel lidah nk menyebut nama dessert ni. nampak sedap.. bleh lah mencuba nnt :lol:

ros pun nak nyebut nye payah kak, hi hi, sebut pulut mangga aja, nnt jumpe mangga leh cuba ya, sedap tau..wangi pulak tu
Quote
 
 
0 #1 2010-03-25 18:43
terkehel lidah nk menyebut nama dessert ni. nampak sedap.. bleh lah mencuba nnt
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh