Masakan - Pencuci Mulut

Share

Bahan-bahan

1pek serbuk agar plain ( ros guna 4gram)
3 biji putih telur
2 biji kuning telur
1/2 cawan gula
2 1/2 susu segar segar ( dalam 500ml)

Cara-cara

1.  Tuang susu dalam periuk, letak agar-agar, pewarna hijau, gula pasir dan kuning telur ,kemudian kacau sampai rata dan tapiskan.

2.  Didihkan diatas dapur dengan api sederhana, kacau sentiasa, bila semua sudah larut, tutup api dan biarkan seketika.

3    Pukul putih telur higga menjadi meringue.

4.  Tuang Agar-agar di dalam bekas putih telur sambil dimixer perlahan. pastikan sebati.

5.  Akhir sekali tuang dalam acuan petak atau acuan pelbagai bentuk kegemaran anda. biarkan sejuk dan kemudian simpan di dalam peti sejuk. Selamat Mencuba.

Share

 

Comments  

 
0 #17 Latifah 2012-10-18 10:29
Saya mesti nak buat!
Quote
 
 
0 #16 2011-07-29 16:19
test
Quote
 
 
0 #15 2011-07-29 16:16
Kak Ros, guna santan bolehkan , kalau tak nak susu.

tq
Quote
 
 
+1 #14 2010-01-06 12:09
Quoting Asmara:
Ros! akak pun suka la agar2 buih ni. tapi belum penah buat sendiri lagi. kat mesia suka sangat makan yg ni. Dah ada resepi Ros ni mmg kene cuba. tq ros cayang share resepi ni. :)

kak As, ros pun suke agar2 ni, bila buat separuh ros habis kan heheehehee nnt akak try ye..rindu jugak ngan akak
Quote
 
 
0 #13 2010-01-06 10:43
Ros! akak pun suka la agar2 buih ni. tapi belum penah buat sendiri lagi. kat mesia suka sangat makan yg ni. Dah ada resepi Ros ni mmg kene cuba. tq ros cayang share resepi ni. :)
Quote
 
 
0 #12 2010-01-05 18:13
Quoting AlongRoz:
aik, kuar tak komen tadi, test ....

dah kuar dah, ros dah approve heheheee thanks ya kak sudi tinggalkan komen suke suke
Quote
 
 
0 #11 2010-01-05 18:13
Quoting AlongRoz:
:P Jeli kat umah along dah abis, kita ngorat kat sini lah pulak...hehe

nak ngorat kt sini buleh2 ade lagi tu..kak..komen tu ros kena approve dulu baru dipublish, maybe takes time heheehee
Quote
 
 
0 #10 2010-01-05 18:12
Quoting love2cook:
Hai Ros...May I have some of those agar2! ;) Yummy! :)

sila-sila love, amik terus sepiring jangan malu-malu ya
Quote
 
 
0 #9 2010-01-05 18:11
aik, kuar tak komen tadi, test ....
Quote
 
 
-1 #8 2010-01-05 18:10
Jeli kat umah along dah abis, kita ngorat kat sini lah pulak...hehe
Quote
 
 
0 #7 2010-01-05 17:53
Hai Ros...May I have some of those agar2! ;) Yummy! :)
Quote
 
 
0 #6 2010-01-05 17:09
Quoting fmina08:
alahai..bestnya dpt mkn nih...bak sket ros..huuuu

aa buleh2 yang lep lep dah habis, amik yang bentuk diamond tu ye heheeheh, try lah buat kak, sonang je tu
Quote
 
 
0 #5 2010-01-05 17:09
Quoting Kak Watie:
Dah lama tak buat agar2...sedapnya!!Sejuk jer rasa kat tekak!

mmg sejuk je masuk anak tekak ni kak, agar2 dia lembut gebusss
Quote
 
 
0 #4 2010-01-05 17:08
Quoting ummi:
Rooooossss....hijau itewww menawannnn.. nampak sungguh sedap..mcm janji jek kaler hijo tu dgn Nor Tganu..hehee...korang komplot eh! :roll:

huhu...ros kaler hijo pucuk pisang ni mmg suke sgt...kaknorr...terkebetulan je tu hheehehehehee
Quote
 
 
0 #3 2010-01-05 16:51
Rooooossss....hijau itewww menawannnn.. nampak sungguh sedap..mcm janji jek kaler hijo tu dgn Nor Tganu..hehee...korang komplot eh!
Quote
 
 
0 #2 2010-01-05 16:32
Dah lama tak buat agar2...sedapnya!!Sejuk jer rasa kat tekak!
Quote
 
 
0 #1 2010-01-05 16:28
alahai..bestnya dpt mkn nih...bak sket ros..huuuu
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh