Masakan - Pencuci Mulut

Share

Bahan-bahan ( dpt dlm 10-15 acuan jelly )

1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar)
6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan)
2 cawan air
2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
1/2 cawan gula
1 ikat daun pandan
2 sudu besar serbuk koko

Cara-cara

1. Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut.

2. Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.

3. Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.

4. Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.

Nota: Kalau takde acuan lompang atau pun acuan puding, nak letak dalam bekas petak atau loyang bulat pun boleh : )

Share

 

Comments  

 
+1 #10 ami 2012-08-22 19:28
Akak,kalau nak buat pakai konnyaku jelly, sama jgk ke bahan2 and cara2 dia?and susu tu,low fat or full cream?
Quote
 
 
0 #9 piqa 2012-07-21 01:14
kak klu guna susu soya lari x rasa dia?
Quote
 
 
0 #8 piqa 2012-07-21 01:12
kak klu guna susu soya okey x rasa dia???tkt rasa dia lari je..hehehe
Quote
 
 
-1 #7 annor74 2012-01-11 20:56
ros saya dah cuba puding oreo nih..memang sedap..tpi biskutnya jdi berketul2 masa masakkan...tpi x pa..yg penting sedap...
saya nak minta izin share resepi kat fb n blog saya..
Quote
 
 
0 #6 2011-10-27 09:53
Salam akk... sy da cuba wat akk nye resepi tp kan.. xjadik lapisan tu... huhuhu.. kenape ye. masa letak susu n oreo tu kene padam api ke kak.. anyway rasa die mmg bess...
Quote
 
 
0 #5 2011-08-19 14:41
ok malam nie i nk try buat... klau jdi kire mantap la..
Quote
 
 
0 #4 2010-04-28 07:57
Quoting Ijan:
Salam Ros... Ros apakhabar? alahai comel2 nye puding dia... geram nak ngap. hehe 8)

salam kak ijan, lama tak dgr khabar akak juga, ros sihat je ni, cuma anak2 selsema sikit, puding tu letak dlm acuan comel baru nampak comel heheeheeee
Quote
 
 
+1 #3 2010-04-28 02:42
Salam Ros... Ros apakhabar? alahai comel2 nye puding dia... geram nak ngap. hehe
Quote
 
 
0 #2 2010-04-27 16:03
Quoting Yat Maria:
salam ros..akak dah kopi ni ya...nak jugak buat bila free nanti...oreos pun masih ada 1 tube tu :)

aa cukup lah satu tube tu kak, hehe, nnt dah buat hantar osaka sikit ek heheee
Quote
 
 
0 #1 2010-04-27 14:40
salam ros..akak dah kopi ni ya...nak jugak buat bila free nanti...oreos pun masih ada 1 tube tu :)
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh