Masakan - Pencuci Mulut

Share

Sumber Resepi dari Puan Hana Kanazawa, minta izin kongsikan di sini ya kak, terima kasih banyak-banyak. : )

Bahan-bahan

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat (ros kurangkan jd dua sudu besar jer)
170ml susu cair
8gram serbuk agar-agar
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
3 1/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

( nak tambah satu lagi warna pon boleh, ros buat ade tambah warna hijau, dan merah)

Cara-cara

1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2  cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

 

Nota: Gambar di atas ni, ade banyak jenis warna yang telah di marble kan, pilih aje mane berkenan, lepas tu boleh cuba buat, Ros pun dah buat banyak kali dah, memang tak mengecewakan lah, Selamat Mencuba ye kawan-kawan. : )

Share

 

Comments  

 
0 #17 Erm, sedapnya! 2013-06-28 21:40
Quote
 
 
+1 #16 sue 2013-02-14 23:28
I like mesti sedap!!!Saya mesti cuba wat..
Quote
 
 
-3 #15 mila 2012-07-20 16:11
saya nak tanya sikit quantity air dalam 1 cawan bersamaan berapa mililiter . bagi saya kalau nak ikut sukatan cawan susah sikit nak menjadi , cawan ada macam-macam saiz . boleh tak tolong bagi tau dalam ML
terima kasih
Quote
 
 
-2 #14 salwa 2012-03-11 21:14
1.Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
....x paham laa cara no.2 tu...1/2 cawan tu dari mane,,dari yang 3 cawan air ke atau air yang baru...
Quote
 
 
+2 #13 2011-11-13 22:53
salam, Ros. dah cuba tadi . rasa ok tp x jadi marblenye, colornya dah bercampur. kena tunggu keras dulu ya lapisan pertama utk masukkan lapisan kedua
Quote
 
 
0 #12 2011-10-05 09:05
sy nk tahu guna roti apee ye?
Quote
 
 
0 #11 2011-03-23 22:10
as salam kak ros..saya komen kat shout mix akak tpi tak kua pun komennnyer...
saya nie cilok akaknyer resepi nie..he..he.. minta izin ye kak..
nie blog saya dh upload dh resepi akak nie..he..he..sdap sgt.. klu akak free leh la tgok hasilnyer..

http://sitiiera.blogspot.com/2011/03/puding-roti-marble.html
Quote
 
 
+1 #10 2010-03-01 20:48
Quoting ellymuhlison:
alang memang best, :lol:

alang pun suke makan tau, ellie dah buat ye???
Quote
 
 
0 #9 2010-03-01 15:37
alang memang best,
Quote
 
 
+1 #8 2010-02-12 15:26
Quoting MJ:
Salam Ros..puding roti ni mmg syok..antara option utk memperabihkan roti yg dah nak hampir expired :lol:

betul tu, antara sebab rajin buatlah ni hehehehe, kadang2 ros beli gak roti kt luar tu, bila tak habis ni lah menu pertama nak buat..hihi
Quote
 
 
0 #7 2010-02-12 15:25
Quoting Ijan:
Salam Ros,
kak ijan pun suke puding ni.memang best :)

ros klu buat puding ni, mmg separuh loyang ros makan, baki anak2 n husband hihi..nak buat pun tak renyah sgt kan kak
Quote
 
 
+1 #6 2010-02-12 12:14
Salam Ros..puding roti ni mmg syok..antara option utk memperabihkan roti yg dah nak hampir expired
Quote
 
 
-1 #5 2010-02-12 04:52
Salam Ros,
kak ijan pun suke puding ni.memang best :)
Quote
 
 
-1 #4 2010-02-09 13:15
Quoting MamaFaMi:
Wahhhh... macam macam kaler adaaaaa.... Mama nak two pieces each.. bley? :lol:

ape sahaja untuk mama hihi...ok ros potongkan ye, ade 6 pieces ni, ade bawakbekas tak? hihihi
Quote
 
 
-1 #3 2010-02-09 09:02
Wahhhh... macam macam kaler adaaaaa.... Mama nak two pieces each.. bley?
Quote
 
 
+1 #2 2010-01-15 14:43
Quoting nurindah:
Salam Ros,
Akak pilih yang ada wane pink tuh!
Menariknya puding roti wane wani nih. dah ramai orang buat puding ni,akak jer belom sampai seru. Akak makan kat sini jerla :D


nak rasa puding ros dulu pun boleh kak, sila-sila..senan je tu kak nak buat, nnt ade bahan leh try...sure akak sukenyelah hihih
Quote
 
 
+1 #1 2010-01-15 13:22
Salam Ros,
Akak pilih yang ada wane pink tuh!
Menariknya puding roti wane wani nih. dah ramai orang buat puding ni,akak jer belom sampai seru. Akak makan kat sini jerla :D
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh