Masakan - Roti

Share

resepi asala dari blog CMG, terima kasih Cik MAt berkongsi resepi roti yang sedap ni.Smile

BAHAN-BAHANNYA ( Ros buat separuh aduanan sahaja)

400 g tepung roti (200gram tepung roti)
100 g tepung Hong Kong (ros guna 50 gram tepung gandum)
250 ml air (100ml air)
50 g susu tepung (1 sudu besar susu tepung)
3/4 camca teh bread improver
180 g gula perang (brown sugar) ( ros guna 3 sudu besar gula)
100 g mentega ( ros guna 2 sudu besar butter)
11 g yeast segera ( ros guna 1 1/2 sudu kecil yis)
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning

( ros tak guna bread improver, ros gantikan dengan sebiji telur, 3/4 biji masuk dalam adunan, baki dia ros gliss pada permukaan roti sebelum di bakar)


Cara-Caranya

1. Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik.
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.

2. Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 12 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik. ( baki telur tadi ros campur dengan 1 sudu besar susu then ros gliss pada pemukaan roti dan ros tabur sedikit gula)

3. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama  20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.


Share

 

Comments  

 
0 #16 eryati 2012-07-20 16:01
ooo...dia cantik juga klu uli bukan dengan mesin ye sis?
Quote
 
 
-1 #15 eyzunna 2012-05-14 13:48
as-salam... nk tanya susu tepung tu nk guna susu jenis apa yer???

lagi satu, baki telur campur dgn susu.... susu tu pulak susu aper yer???

maaf yer banyak tanya... saya budak baru belajar... hehehe
Quote
 
 
-1 #14 2010-12-08 09:50
Quoting sharifah shahirah:
salam...nenek saya suka tgk aunt pnye blog ni..
huhu..nenek kata,,kalau ade resepi2 lain,,tnjk la lg yek..

salam shahirah,nnt kim slm kt nenek awak ya, nnt ade resepi baru , saya akan share kan dun wori
Quote
 
 
0 #13 2010-12-08 02:15
salam...nenek saya suka tgk aunt pnye blog ni..
huhu..nenek kata,,kalau ade resepi2 lain,,tnjk la lg yek..
Quote
 
 
0 #12 2010-11-20 09:15
Quoting ayu:
salam...ros...saya suka la baca blog ros ni...macam2 resepi ada...suka tgk ros masak...pandai tol la....hehehehe...ros ada ac facebook x?mana tahu kot boleh add

salam kak ayu, ros rasa ros dah add akak dah, ros mmg suke masak...salam perkenalan ya
Quote
 
 
+1 #11 2010-11-14 10:26
salam...ros...saya suka la baca blog ros ni...macam2 resepi ada...suka tgk ros masak...pandai tol la....hehehehe...ros ada ac facebook x?mana tahu kot boleh add
Quote
 
 
0 #10 2010-01-12 20:31
Quoting sakuraemi:
tumpang amik resepi rti ni ekk ros..nk buat minum ptg

emi, dah siap hanto tokyo 4 ketul ye, pengeras amik resepi tu muahahahahaha...
Quote
 
 
0 #9 2010-01-12 16:54
tumpang amik resepi rti ni ekk ros..nk buat minum ptg
Quote
 
 
0 #8 2010-01-12 15:27
Quoting fmina08:
huhu msh failed bab meroti nih :cry:

good luck kak, klu takde BM leh guna tips yang ros bagi tu, uli sampai jadi doh, pastu letak dlm plastik bersih, ramas2 5 hingga 10 minit, buat ape jenis roti pun..mane tau jadi kak, tryya
Quote
 
 
0 #7 2010-01-12 13:53
huhu msh failed bab meroti nih
Quote
 
 
-1 #6 2010-01-12 12:58
Quoting ct delima:
rosss...nak roti naik sikit.k.ct lom makan lagi ni lapor ler :-*

ala ala kak CT, tak makan lagi ke, meh meh, ros bagi akak, 4 ketul roti tu cukup tak? hihi
Quote
 
 
0 #5 2010-01-12 12:57
Quoting kak as:
adeh..sedapnyerr..kemain naik lagikk

heheeh cucuk vitamin yeast byk2 hahaha tu yang naik tu kak heheee
Quote
 
 
0 #4 2010-01-12 12:57
Quoting Kak Watie:
Salam Ros..dah lama Akak tak meroti...tengoklah..kalau2 angin tu singgah...senggal jer urat2 jari nak mengguli..hahaha...ALASAN "M" paling besar!

nnt bila penyakit M tu dah hilang leh akak meroti balikye..akak dah beli udang belum?
Quote
 
 
0 #3 2010-01-12 10:42
rosss...nak roti naik sikit.k.ct lom makan lagi ni lapor ler
Quote
 
 
+1 #2 2010-01-12 09:18
adeh..sedapnyerr..kemain naik lagikk
Quote
 
 
0 #1 2010-01-12 09:07
Salam Ros..dah lama Akak tak meroti...tengoklah..kalau2 angin tu singgah...senggal jer urat2 jari nak mengguli..hahaha...ALASAN "M" paling besar!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh