Masakan - Roti

Share

Assalammualaikum WBT dan selamat petang semua, dua hari lepas ros buat roti, ros guna resepi doh asas seperti di bawah, satu doh buleh buat mcm2 jenis roti, ros buat redbean stollen buns, roti marble dan roti star berintikan nuttela, ros bakar dalam acuan roti bentuk bintang, roti marble tu pun ros anyam dan sapukan sikit dengan nuttela, biar anak-anak suke makan, itulah menu sarapan dan minum petang kami untuk 2 hari, ni dah habis dah...hari yang same juga ros buat pizza, nanti ros sharekan resepi pizza pula ya. Selamat Meroti buat semua ya.

Doh Asas Roti dan Buns
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
400gram tepung roti
100gram tepung gandum
4 sudu besar susu tepung@skim milk
5 sudu besar gula + 1 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar butter@marjerin
240ml susu suam@air suam
8gram kecil yis
4 sudu besar water roux

resepi water roux di SINI

* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu


Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3  bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, ros buat redbeans stolen buns, roti bintang dan roti marble, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang. Masa pembakaran bergantung pada saiz bun dan roti.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih,  masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.

Cara Membentuk Red Beans Stollen buns ade DISINI..di Myresipi

Cara Mengayam dan Membentuk Roti Marble Coklat Di SINI di JintanManis.Com

roti bentuk star inti coklat nutella

red beans buns yang disimpul dan dibakar dlm acuan muffin

redbeans stollen buns

roti marble coklat dengan nutella

kasi alunan dalam roti marble ni baru beseri

- Ros suka campurkan sedikit tepung gandum dalam adunan roti ros kerana ros sukakan rasa padat dalam roti yang dihasilkan, tidak terlalu lampung atau ringan, dan juga kenyang apabila di makan.

Share

 

Comments  

 
+1 #1 ima 2013-04-06 18:18
assalam.. hmm best je tgk roti2 yg dbuat sendiri... anak ima sgt suke mkn roti tpi maknye x reti buat... tiap2 minggu beli roti gardenia... berbaloi x kalo beli breadmaker? jenis aper yang bagus?
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh