Masakan - Sayur

Share

Ros buat sambal jawa ni hari sabtu lepas, kebetulan dapat fresh tempe dari Kak Tatie, MIL Kak Tatie bawakan, seronok sangat bila dapat makan tempe fresh yang tak difrozenkan ni, rasa pun sedap, ape lagi balik tu terus rasa nak buat sambal goreng jawa, kali ni ros refer resepi dari blog Kak Hana Kanazawa tu, al-maklumlah dia kan pure JAWA, bila belek resepi kak Hana tu rupa-rupanya resepi ni dari Blog Kak Anawahid tu, terima kasih buat kakak berdua ye, sebab berkongsi resepi yang maveles ni, ros buat banyak gak, ade lagi dalam peti ais tu.

- resepi asal dari Blog Kak Anawahid , izinkan ros copy dan kongsikan di JMC ya Kak.

Bahan2nya:-
2 keping tempe - dihiris n digoreng
2 keping tauhu - dihiris dadu n digoreng
2 biji kentang - dihiris n digoreng
tauhu kering n suun ( ikut suka nk bnyk mana ) - direndam n digunting
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
5 tangkai lada kering, segenggam udang kering, 1 inci halia n lengkuas - di kisar
2 biji lada merah n hijau - dihiris ( tak letak)
1/2 cawan isi udang ( ni ros tak letak)
hati ayam n pedal - dihiris n digoreng ( tak letak)
1/2 cawan kicap pekat manis
1/2 cawan santan pekat ( ros tak letak)
garam n gula secukup rasa n jika perlu

( ros, jepunkan sikit sambal goreng jawa ni, letak renkon@lotus roots chips serta ros tambah 1 sudu kecil soyu @kicap cair jepun)

Cara2nya:-
1. Tumiskan bhn kisar sebentar n masukkan udang kacau.
2. Masukkan kicap, gaul rata n kemudian masukkan bahan yg telah digoreng terlebih dulu td bersama bwng besar, putih, tauhu kering n suun, kacau lg sehingga semua bhn2 bergaul rata.
3. Akhir sekali masukkan santan pekat, kacau sebentar hingga rata n akhir sekali perasakan dgn garam dan gula.

makan dengan telur dadar pun sedap : )

Nota: Suke letak ikan bilis banyak-banyak dalam sambal ni, bila makan tu terasa lah kerangupan nye, makan bertambah pun tak perasan hihihi : )

Ni baru berkesempatan nak letak card dari kawan maya ros yang baik hati ni, selalu je tinggalkan jejak dekat setiap entry atau shoutmix tu, To Love, Tahniah dan Hepi Anniversary to your blog ya, teringat lagi saat-saat indah berbual dengan Love yang ramah tamah ni....: ) semoga Blog Love2Cook lebih mantap dan maju ya.

Share

 

Comments  

 
0 #17 nur.fitri yanti 2012-11-22 17:31
ko sambel jawa beda mas. :D salm knl ya mas
Quote
 
 
0 #16 2010-06-09 20:04
Quoting love2cook:
Hi Ros dearie, Sambal goreng tuh betul2 menggoda lor! Geram love tengok! hehehe...telur dadar pun yumm! hehehe ;)

Thanks ya sudi ambik roses from Love! Love pun masih ingat saat2 kita berbual kat telefon hari tuh although kejap je. Ros pun bagus lor! We talked as if dah lama kenal kan! And remember until now, U r the only blogfren I've talked to! hahaha

Thanks for the wishes ya!

heheheheheh, i always remember that moments, heheehe happy je kita kan, ros mmg suke roses, tp klu dpt betul2 sejambat dari love lagi ros suke tau hahahaha, ni sambal jawa ros bagi amik ya
Quote
 
 
0 #15 2010-06-09 20:02
Quoting Leen:
rose....sedap2 sambal goreng ni... nak sikit, ada belen tak?heeee

ade sikit lagi ni kak, jom jom makan, takpun ros tapaukan ye
Quote
 
 
0 #14 2010-06-09 20:02
Quoting Yat Maria:
Ros...salam goreng Jawa ni kok lain ya dari yg selalu makan tu???..oh ya thanks for linking the acar ya..nanti akak nak wat this week, hopefully pasar akak dh bukak..tutup seminggu uuu... :)

kak yat selamat buat acar timun ya, heheheeh, lain ye kak dari sambal jawa tu, maybe byk versi kot, heheeee
Quote
 
 
0 #13 2010-06-09 20:01
Quoting nursarah:
ehehe, ni mmg my favret kalau time raya. nenek akan masakkan. =)

time raya femes ya, ros tak tau lak heheheheh, buat je bila2 masa, heheheeee
Quote
 
 
0 #12 2010-06-09 20:00
Quoting nurindah:
salam ros,
baru sempat datang ni. suami akak mesti suka sambal jawa ni. kak penah makan skali ngan nasi ambeng je. buatnya belum..
Tapi kena cari tempe dulu..

hubby yang org ganu tu pun suke sgt ngan sambal ni kak, sedap n simple je ni...akak try lah buat kak, cari tempe tauu
Quote
 
 
0 #11 2010-06-09 19:59
Quoting kak Rose:
rajin betul ros masak ya... kak rose yang jawa pure ni pun x reti nak buat sambal jawa nih... ari tu kenduri kat kg asik meratah je x nampak nasik dah.... sedap!

rajin masak n try sbb teringin nak rasa kak, sib baik jadi, nnt kakrose try lah sedap tau heheeee
Quote
 
 
0 #10 2010-06-09 19:59
Quoting K.Ita:
sambal jawa? ataupun sambal jepun? pilih mana satu...hehehe

hahahaha tulah kak, pilih2, derhaka ni dgn resepi asal tu, ampunn kak ana hahaaaaa
Quote
 
 
+2 #9 2010-06-09 19:58
Quoting fiza:
ros.... i lap u lah..... sebab mmg dah lama nak cari resepi sambal jawa nie.. sebab selalunya buat x jadi2....

sila sila buat fiza, sedap tau, buat byk2 biar jadi stok, nnt nak makan panskan je
Quote
 
 
0 #8 2010-06-09 07:50
Hi Ros dearie, Sambal goreng tuh betul2 menggoda lor! Geram love tengok! hehehe...telur dadar pun yumm! hehehe ;)

Thanks ya sudi ambik roses from Love! Love pun masih ingat saat2 kita berbual kat telefon hari tuh although kejap je. Ros pun bagus lor! We talked as if dah lama kenal kan! And remember until now, U r the only blogfren I've talked to! hahaha

Thanks for the wishes ya!
Quote
 
 
0 #7 2010-06-08 21:54
rose....sedap2 sambal goreng ni... nak sikit, ada belen tak?heeee
Quote
 
 
0 #6 2010-06-08 21:48
Ros...salam goreng Jawa ni kok lain ya dari yg selalu makan tu???..oh ya thanks for linking the acar ya..nanti akak nak wat this week, hopefully pasar akak dh bukak..tutup seminggu uuu... :)
Quote
 
 
0 #5 2010-06-08 21:09
ehehe, ni mmg my favret kalau time raya. nenek akan masakkan. =)
Quote
 
 
0 #4 2010-06-08 16:39
salam ros,
baru sempat datang ni. suami akak mesti suka sambal jawa ni. kak penah makan skali ngan nasi ambeng je. buatnya belum..
Tapi kena cari tempe dulu..
Quote
 
 
-1 #3 2010-06-08 15:54
rajin betul ros masak ya... kak rose yang jawa pure ni pun x reti nak buat sambal jawa nih... ari tu kenduri kat kg asik meratah je x nampak nasik dah.... sedap!
Quote
 
 
0 #2 2010-06-08 15:51
sambal jawa? ataupun sambal jepun? pilih mana satu...hehehe
Quote
 
 
0 #1 2010-06-08 13:36
ros.... i lap u lah..... sebab mmg dah lama nak cari resepi sambal jawa nie.. sebab selalunya buat x jadi2....
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh