Masakan - Snek/Makanan Ringan

Share

Sumber resepi dari Kak Noorsha Port Dickson, ros copy dari Myresipi, terima kasih kak Noorsha atas resepi yang ringkas ni, dah berapa kali ulangtayang kt rumah ni pun tak terkira dah, anak-anak suke sangat. : )

Bahan-bahanya

2 biji kentang saiz XL - potong berbaji
2 sudu teh serbuk lada hitam berperisa AJISHIO ( ros tak letak)
1 sudu teh serbuk cili ( tak letak sbb anak-anak tak mau pedas)
1 biji putih telur - dikocok
Tepung gandum secukupnya untuk salut ( ros guna tepung goreng ayam)
Garam

Cara-cara

1. kentang dibersihkan dengan air suam untuk buang kotoran dikulit. setelah bersih, potong berbaji. kulit kentang tak perlu dibuang.
2. Rebus kentang bersama sedikit garam hingga empuk. Setelah empuk, angkat kentang dan toskan.Tunggu hingga agak suam² sedikit.
3. Selepas itu, satukan serbuk lada hitam dan serbuk cili di dalam plastik. Masukkan kentang tadi dan goncang² sehingga kedua² serbuk tadi bersalut dengan kentang.
4. Kocok telur putih, tak perlu sampai kembang. Masukkan kentang satu demi satu ke dalam telur kemudian salutkan pula dengan tepung sepenuhnya.
5. goreng dengan api perlahan hingga keemasan.
6. Hidangkan panas² bersama sos thousand island & mayonis.

untuk anak-anak,ros hanya salut dengan tepung goreng ayam je, untuk ros pulak ros campur serbuk kari dalam tepung goreng ayam tu, baru rasa pedas-pedas sikit.

Nota: Ros buat potato ni, kentang tu ros tak rebus dulu, terus je salut dengan telur dan tepung, nak cepat kejelah ni, tapi mengikut tuan punye resepi ni kalau rebus dulu kentang tu, lagi sedap, takpe lain kali buleh try rebus dulu, sure lagi lembut kentang tu nanti. : )

Share

 

Comments  

 
+1 #21 mastura 2012-11-02 16:35
pastu taruh cheese jalapeno lagi uump
Quote
 
 
0 #20 nik 2012-07-15 08:13
salam..boleh x kt peram seketika ubi yg kita potong dgn garam bg keluarkan air dari ubi kentang kerana x nak rebus..bg yg nak cheese mcm kfc sy blh tlg carikan..tq..email sy nik_biotech@yah oo.com
Quote
 
 
+1 #19 eyka 2012-01-31 18:57
nyum2..best je nmpak!
Quote
 
 
+1 #18 zatie 2011-12-01 12:29
da lma cri resipi nie .. akhrnye jmpe jgk .. thanx ya kak ros !!
Quote
 
 
+1 #17 2011-02-22 18:41
ros,potato wedges nmpak sdap sngat..
pendek kata sume resepi u nmpak sdap..
nyum2x..
Quote
 
 
0 #16 2010-11-30 12:57
Quoting umy_ina:
dah wat pw memng sodap.anak anak suko bonar.tq ros.

saya pn lama tak buat ni, anak2 pun suke sgt
Quote
 
 
0 #15 2010-11-29 10:28
dah wat pw memng sodap.anak anak suko bonar.tq ros.
Quote
 
 
0 #14 2010-10-11 17:29
Quoting qis:
nak cuba la pas keje rini! :D

slmt buat wedges ya, sedap sedap, antara feveret ros gak ni
Quote
 
 
+1 #13 2010-10-11 10:38
nak cuba la pas keje rini!
Quote
 
 
+2 #12 2010-02-27 21:20
Quoting tiha:
wedges KFC sedap, saya suka beli :-*

huhu, tiha, klu ade kt sini yang halal pun saya nak beli hihihi..tp wedges kfc mmg sedapkan
Quote
 
 
+3 #11 2010-02-27 15:44
wedges KFC sedap, saya suka beli
Quote
 
 
+1 #10 2010-02-27 14:45
Quoting love2cook:
Hi Ros, Love pun sll buat potato wedges celup ngan telur dan tepung KFC! hehehe...malas sgt nak rebusnya! ;)

same same lah kita Love, nak cepatnye keje kan, empuk gak klu goreng, janji cepat sedap hihihi
Quote
 
 
+2 #9 2010-02-27 14:44
Quoting AlongRoz:
Salam Ros. Rajin nya buat wedges. Along nak mkn beli kat KFC je...kikiki... kalau buat sendiri boley adjust ikut citarasa kan ros...

kt mesia ade KFC leh gi je kan kak, klu ros pun camtu nnt h ahahaha, ni sbb takde tu yang buat se ndiri tu heheehehhe, kak Along n famiy sihat?
Quote
 
 
-1 #8 2010-02-27 14:43
Quoting Sue@Nenie:
Salam Ros..
Nampaknya, wedges dia tu bukan men ranguppp lagiii...

rangup, sedap, semua ade, hihi, kalori tolak tepi dulu heheeeee
Quote
 
 
-1 #7 2010-02-27 14:43
Quoting sakura.emi:
best ni klo buat cheesy wedges ni lg best ni teringt kat kfc nun tu..bestnyer

uishh emi jgn di kata wedges KFC tu sedap mmg sedap kan, dok teringat lah ni, tu yg buat tu hihihi
Quote
 
 
0 #6 2010-02-26 22:50
Hi Ros, Love pun sll buat potato wedges celup ngan telur dan tepung KFC! hehehe...malas sgt nak rebusnya! ;)
Quote
 
 
0 #5 2010-02-26 20:49
Salam Ros. Rajin nya buat wedges. Along nak mkn beli kat KFC je...kikiki... kalau buat sendiri boley adjust ikut citarasa kan ros...
Quote
 
 
0 #4 2010-02-26 17:44
Salam Ros..
Nampaknya, wedges dia tu bukan men ranguppp lagiii...
Quote
 
 
0 #3 2010-02-26 16:29
best ni klo buat cheesy wedges ni lg best ni teringt kat kfc nun tu..bestnyer
Quote
 
 
0 #2 2010-02-26 15:26
Quoting suriani:
fuh teringin laks nak try ...kentang ader lg nie...leh cuba utk menu ptg nie...jeng..jeng..jeng...

sue, buat jgn tak buat senang je tu, mesti anak sue suke...
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh